MuseumsQuartier – a korszerű kultúra

NavigationDiscussion

A Bécs központjában egy 9 ha nagyságú területen található a világ egyik legnagyobb kulturális helyszíne - a Bécsi Múzeumnegyed, - MuseumsQuartier. Az eredeti császári istállók nagyszabású felújítása után mintegy 60 kulturális intézmény kialakítására nyílt lehetőség. Új udvarok jöttek létre éttermekkel, kávézókkal, üzletekkel és nagyvonalú szabadidős övezetekkel.

MQ_Haupthof , FOTO : © COPYRIGHT by ALI SCHAFLER

A modern művészet és a kreativitás

Aki szereti a modern művészetet, az számos formájában találja meg azt a Múzeumi Negyedben. Képviseltetve van itt a modern építészet, zene, tánc, színház, irodalom, gyermekkultúra, fotózás, divat és a formatervezés. Az udvarokon az egész év során kiállítások, filmvetítések és zenés fesztiválok, irodalmi felolvasások, DJ fellépések zajlanak. A leglátogatottabb múzeumok a Leopold Múzeum és a Mumok – a Modern Művészetek Múzeuma. Mindkettő a történelmi udvarba beépült modern kockaépületekben található. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a modern építészet ily szintű átütő ellentétét a történelmi résszel szemben, ami nem egyszer a bécsi lakosok ellenkező reakcióit is kiváltja.

museumquartier_dron

Múzeumok és intézmények:

Leopold múzeum

Egon Schiele valamint Kokoschka, Gerst és Kubin alkotásainak legteljesebb gyűjteményét a (Leopold Múzeum) őrzi. Emellett egyesíti a 19. század végétől napjainkig kiterjedő több mint 5000 tárgyat is.

A Modern Művészetek Múzeuma 

A (MUMOK) a 20. század képzőművészetének valamennyi fontos irányvonalát bemutatja Pablo Picasso munkáitól Andy Warholl alkotásain keresztül egészen Cosime von Bonin-ig.

Bécsi Kiállítási Központ

A (Kunsthalle Wien) elsősorban a beépítés művészetére, a fotózásra, a videókra és az avantgarde-ra összpontosít.

A Bécsi Építészeti Központ

A (Architekturzentrum Wien) a 20. és 21. század osztrák építészetét mutatja be és szervezi a kortárs építészet kultúrájának kiállításait.

Gyermekmúzeum

A (ZOOM Kindermuseum) a 0-14 éves korosztálybeli gyermekek számára kínál fel érdekes programokat. Az animációs filmek stúdiójában kísérletezhetnek animációs filmekkel és a hangokkal is.

Quartier21

A Quarter21 önálló műhelyekben a fiatal művészek kezdeményezéseit szolgálja, levéltárakban, stúdiókban valamint nyilvános helyeken. Az eseményeik többsége ingyenes.

Táncnegyed

A (Tanzquartier) a különböző irányzatú kortárs táncokat mutat be. Az egész év folyamán műhelyeket és előadásokat tartanak benne, többnyire pénteken és szombaton, a nyári hónapokban a szabad ég alatti területen.

Hala E+G

A (Halle E + G) pl. gálaestek, fesztiválok, musicalek és nemzetközi zenei, színházi és táncos rendezvények szervezésére szolgál.

Nyitvatartási idő

A LEOPOLD MÚZEUM egész évben, szerdától hétfőig tart nyitva 10.00 és 18.00 óra között, csütörtökön 21.00 óráig. Kedden általában zárva van. Kivételt képez a júniustól augusztusig tartó nyári időszak, amikor a jelzett órák között naponta nyitva van.

A MUMOK egész évben látogatható, keddtől vasárnapig 10.00 és 19.00 óra között, csütörtökön 21.00 óráig. Hétfőként 14:00 és 19:00 óra között tart nyitva.

A bécsi Kiállítási Központ egész évben, naponta 11.00 és 19.00 óra között, csütörtökön 21.00 óráig látogatható.

A Bécsi Építészeti Központ egész évben, naponta 10:00 és 19:00 óra között van nyitva.

A ZOOM Gyermek múzeum keddtől péntekig tart nyitva. Hétvégén, ünnepnapokon és az iskolai szünetben 9:45 – 16:00. között. Hétfőn általában zárva van.

Táncnegyed hétfőtől péntekig 9: 00 – 20: 00 között, 10:00 és 20:00 óra között van nyitva. A program szerinti előadások késő esti órákban is megrendezésre kerülnek.

Quartier21. Az egyes létesítmények nyitvatartási ideje változatos, a nyilvános tereik naponta 10:00 órától érhetőek el, a belépés ingyenes.

Belépőjegyek

LEOPOLD MÚZEUM. Felnőttek 13,00 € / Gyerekek és fiatalok, rokkantak 8,00 € / Diákok a 28 év betöltéséig 8,00 € / Nyugdíjasok 60 évtől 9,50 €. A 7 éven aluli gyerekek belépése ingyenes. 

MUMOK. Felnőttek 10,00 € / Diákok a 27 év betöltéséig 7,00 € / Nyugdíjasok, csoportok min. 10 személy 8,00 € / Családi belépő (2 felnőtt + max. 3 gyermek 19 évig) 14,00 €. A 19. életévüket be nem töltött gyerekek és fiatalok belépése ingyenes. 

Bécsi Kiállítási Központ. Felnőttek 8,00 €/ Nyugdíjasok, rokkantak és csoportok (min. 10 személy) 6,00 €/ Tanulók és diákok 2,00 €. A 19. életévüket be nem töltött gyerekek és fiatalok belépése ingyenes. 

Bécsi Építészeti Központ. Felnőttek 9,00 €/ Diákok 27 éves korig, nyugdíjasok, rokkantak, csoportok (min. 10 személy) 7,00 €/ tanulók 2,50 €/ Családi belépő 12,00 €. A 6. éven aluli gyerekek belépése ingyenes. 

ZOOM Gyermekmúzeum. A belépő díjat minden részlegen önállóan kell befizetni. 1 kisgyermek + 1 felnőtt 6,00 €, minden további felnőtt 5,00 €/ Családi belépő 2 €. Felnőttek + 3 gyermek 15,00 €. A gyerekek belépése ingyenes. Felnőttek 5,00 €.

Táncnegyed. Az előadások alapdíja 11,00 és 68,00 € között mozog. Kedvezményt a 26. életévüket még be nem töltött diákok, nyugdíjasok és rokkantak kaphatnak.

Kombinált belépők

MQ Duo Ticket = belépés két intézményben saját választás alapján: Építészeti Központ, Bécsi Kiállítási Központ, Leopold múzeum vagy MUMOK. Ezen felül van kedvezmény a ZOOM Gyermek Múzeumban és kedvezmény a Táncnegyed előadásaira. Felnőttek 18,00 – 20,50 €, Diákok a nyugdíjasok 9,00 – 16,50 €.

MQ Art Ticket = Bécsi Kiállítási Központ + Leopold múzeum + MUMOK + kedvezmény a ZOOM Gyermek Múzeumban + kedvezmény a Táncnegyed előadásaira 26,00 €.

MQ Kombi Ticket = Építészeti Központ + Bécsi Kiállítási Központ + Leopold múzeum + MUMOK + kedvezmény a ZOOM Gyermek Múzeumban + kedvezmény a Táncnegyed előadásaira 32,00 €.

MQ Duo Ticket Family (2 Felnőtt + 2 gyermek 13 éves korig) = Leopold Múzeum + kedvezmény a ZOOM Gyermek Múzeumba + kedvezmény a Táncnegyed előadásaira 32,00 €.

MQ Family Ticket (2 Felnőtt + 2 gyermek 13 éves korig) = Építészeti Központ + Bécsi Kiállítási Központ + Leopold Múzeum + MUMOK + kedvezmény a ZOOM Gyermek Múzeumba + kedvezmény a Táncnegyed előadásaira 49,90 €.

Cím

MuseumsQuartier Wien
Museumsplatz 1/5
1070 Wien
Tel.: +43/1/523 5881
E-mail: office@mqw.at
Web: www.mqw.at

Show on map

Locations mentioned in post

marker

MuseumsQuartier – a korszerű kultúra

A Bécs központjában egy 9 ha nagyságú területen található a világ egyik legnagyobb kulturális helyszíne - a Bécsi Múzeumnegyed, - MuseumsQuartier. Az eredeti császári istállók nagyszabású felújítása után mintegy 60 kulturális intézmény kialakítására nyílt lehetőség. Új udvarok jöttek létre éttermekkel, kávézókkal, üzletekkel és nagyvonalú szabadidős övezetekkel.
Show on map Route here