Szent István Székesegyház

NavigationDiscussion

Közel 900 éves történelem kapcsolja össze Bécs központjával a Szt. István Székesegyházzal. A domináns déli toronyból gyönyörű kilátás nyílik az egész városra. A Székesegyház környéke nagyon nyüzsgő – tele van kávéházakkal, éttermekkel, boltokkal és utcai művészekkel. A masszív épület a Szent István - - Stephansplatz tér teljes területét elfoglalja.

©Pixabay/aleksandra85foto

Császári katedrális

A székesegyházba a tér több oldaláról, szabadon lehet belépni. A fő bejárati kapu az Óriás kapu (Riesentor) két alacsonyabb oldalsó tornyocskával (Heidenturm). Ez a székesegyház legrégebbi, a 13. században, román stílusban épült bejárata. A székesegyház számos építészeti stílus elemeit hordozza – a legmagasabb déli tornyon és a templomhajóban a gótika dominál, belső terét a barokk stílus jellemzi, az északi torony a reneszánsz korban épült.

Belső tere igazán pompás, magas templompillérei szobrokban gazdagon ​​díszítettek. Megtalálható itt egy 18 oltárt tartalmazó értékes gyűjtemény, egy szobrászati remekművet képező szószék, a császári imaterem, a műtárgyak és ereklyék széles gyűjteménye. Fő oltára a világ a hatodik legnagyobb oltára. A barokk főoltár mellett található III. Frigyes császár csodás szépségű márvány szarkofágja. A székesegyháznak több kápolnája van, egyikükben, a Tirnakapelle kápolnában, a főbejárattól balra található Savoyai Jenő herceg sírja.

Panoráma két toronyból

A déli torony (Südturm), 137 méteres magasságával a katedrális legmagasabb tornya. A kilátó része magassága közepe táján található, és keskeny, spirális lépcsőkön érhető el. A 343 lépcsőfok legyőzése után, a séta egy helyiségben végződik, mely eredetileg a tüzek bejelentésére illetve az ellenség érkezését bejelentő helyiség volt. A lépcsőmászás legjobb sportolói a lépcsősor csúcsát kevesebb, mint 1 perc és 20 másodperc alatt érik el. A székesegyház 22 harangja közül a toronyban 13 található, s éppen ezek adják meg a harangzúgás fő dallamát A toronyba közvetlenül a térből lehet belépni.

Az északi torony (Nordturm) alacsonyabb, a tetejére 75 lépcsőfok ill. egy felvonó vezet. A kilátás a város északi részére irányul, szép a rálátás a székesegyház feltűnő, cikk-cakkos mintázatú tetőzetére is. Ezt tíz színárnyalatban, 230 000 tetőcserép alkotja. A mintázatba beépítették Bécs város, az Osztrák Köztársaság és az Osztrák-Magyar Monarchia címerét. Itt található Pummerin, a templom fő, 21 tonna súlya harangja. A legyőzött török ​​hadseregtől megszerzett ágyúk anyagából öntötték ki. Haranghangjával az új évet és az egyházi ünnepeket köszöntik. A toronyba a templom belsejéből lehet belépni.

Katakombák a városi temetővel

A bécsi temető bezárása után, a Szt. István Székesegyház alatt mélyítették ki a katakombák széles hálózatát. Az uralkodó Habsburgok és az egyház legmagasabb rangú képviselőinek síremlékei mellett az itteni földalatti folyosókon volt a város temetője Az egyszerű embereket egyszerűen eltemették el, csontjaikat rétegesen egymásra helyezték. A 18. század végéig kb. 11 000 embert temettek el itt. A templom katakombákhoz vezető bejárata az északi toronyba vezető felvonó mellett található.

Nyitvatartási idő

Belépés a székesegyházba
Hétfő – szombat 06:00 – 22:00
Vasárnap és ünnepek 07:00 – 22:00

Belépés a déli és északi toronyba
Hétfő – vasárnap 9:00 – 17:30

Éjjeli látogatás (90 perc)
Július – szeptember minden szombaton 19:00 órától

Megtekintés kísérettel
Hétfő – szombat, 09:00 – 11:30 és 13:00 – 16:30
Vasárnap és ünnepek, 13:00 – 16:30

Ünnepi rendezvények idején a belépés korlátozva lehet, lásd az  aktuális programot

Belépőjegy

A székesegyház látogatása ingyenes, belépti díjat csak a kijelölt részeire kell fizetni.

Déli torony Északi torony Katakombák Éjjeli

látogatás

Megtekintés kísérettel
Felnőttek 4,50 € 5,50 € 5,50 € 10,00 € 5,50 €
Gyerekek (14 évig) 1,50 € 2,00 € 2,00 € 4,00 € 2,00 €
Diákcsoportok 14-18 év 2,00 €  – 3,00 € 3,00 €

További információk a székesegyház hivatalos oldalán találhatóak német vagy angol nyelven.

Cím

Domkirche St. Stephan
Stephansplatz 3
1010 Wien 
Tel.: +43/1/515 523 054
E-mail: kirchenmeisteramt@stephanskirche.at
Web: www.stephanskirche.at

Show on map

Locations mentioned in post

marker

Szent István Székesegyház

Közel 900 éves történelem kapcsolja össze Bécs központjával a Szt. István Székesegyházzal. A domináns déli toronyból gyönyörű kilátás nyílik az egész városra. A Székesegyház környéke nagyon nyüzsgő – tele van kávéházakkal, éttermekkel, boltokkal és utcai művészekkel. A masszív épület a Szent István - - Stephansplatz tér teljes területét elfoglalja.
Show on map Route here