Természettudományi múzeum

NavigationDiscussion

Ez a múzeum a művészettörténeti múzeummal együtt a bécsi kirándulások "kötelező" célpontjai. A két egymással tükrösen szembenálló épület összekapcsolja a teret a parkkal, Mária Terézia szobrával a közepén. A park a padokkal a találkozók és a kikapcsolódásra vágyók kedvenc helye.

©Panoramio.com/ Willi Frerich

Firenzéből Bécsbe

Az állandó kiállítás alapja egy firenzei gyűjtő gazdag magángyűjteménye, amelyet Mária Terézia férje, Lotharingiai Ferenc szerzett a Habsburgok tulajdonába. Az akkori legnagyobb természettudományi gyűjteményt összesen 30 000 darab alkotta, amely egyedi csigákat, korallokat, kagylókat, ritka ásványokat és drágaköveket tartalmazott. Az első kiállítás idejétől kezdve a gyűjtemény egyre nőtt, és a múzeum jelenleg kb. 20 millió tárgyat birtokol. Az állandó kiállítás mellett látogatóiknak különleges kiállításokat  és megtekintéseket is kínálnak.

Felbecsülhetetlen értékű különlegességek

Prírodovedné múzeum vo Viedni

A múzeum két emeleten, több teremben helyezkedik el. Az első emeleten a zoológiai gyűjtemény kiállítása az állatvilágot mutatja be a mikroorganizmusoktól kezdve az emlősökig. Sok kitömött állatnak felbecsülhetetlen értéke van, egyesek több mint 200 évesek és a veszélyeztetett vagy kihalt fajok is megtalálhatók itt. Figyelemre méltó a negyven cápát és tengeri ráját bemutató vitrin.

A második emeleten egy ásványi-kőzettani osztály található, ahol ásványok, drágakövek, ércek, kövek és meteoritok kiállítása látható. A múzeum a világ legnagyobb és legrégebbi meteorit gyűjteményét tartja fenn, mintegy 1100 darabot. A legértékesebb kiállítási tárgyak közé tartozik egy drágakőből készült virágcsokor, amelyet Mária Terézia a férjének ajándékozott. Megalkotásához 2100 gyémántot és 761 drágakövet és féldrágaköveket használtak.

Életnagyságú őskor

 nhm9A paleontológiai kiállítás különösen a gyermekek körében népszerű, őskori állatok csontvázát és másolatát mutatja be, némelyeket életnagyságban. 2011-ben a kiállítást több modellel és számítógépes animációkkal bővítették.

A 25 ezer éves Willendorfi Vénusz szobra az őskori gyűjtemény különlegessége. Érdekes továbbá az antropológiai, botanikai, tudománytörténeti archívum és planetárium   gyűjteménye is.

Nyitvatartás

A múzeum egész évben szerdától hétfőig tart nyitva, 9.00-18.30 között, szerdán 21.00-ig. Keddenként zárva tart, kivéve 22.3, 27.12.2016 és 3.1.2017, amikor 9: 00-18: 30 között tart nyitva. 2016. december 25-én és 2017  január 1-jén a múzeum zárva van. A múzeumlátogatás  a rajongók számára néhány órát is eltarthat.

Belépő

Felnőtt 10,00 €

Diákok (27 év betöltéséig.): 5,00 €

Idősek (65 év felett): 8,00 €

Csoportok (min. 15 személy) 8,00 €/fejenként

Gyermekek és fiatalok 19 éves korukig ingyen beléphetnek. 

Belépő a planetáriumba– felnőtt 5,00 € / gyermek és fiatal 19 éves korig 3,00 €

Jegyek megrendelhetők online is.

További információkért látogasson el a múzeum honlapjára, német vagy angol nyelven.

Cím

Naturhistorisches Museum
Burgring 7 (vchod z Maria-Theresien-Platz)
1010 Wien
Tel.: +43/1/521 770
E-mail: info@nhm-wien.ac.at
Web: www.nhm-wien.ac.at

Show on map

Locations mentioned in post

marker

Természettudományi múzeum

Ez a múzeum a művészettörténeti múzeummal együtt a bécsi kirándulások "kötelező" célpontjai. A két egymással tükrösen szembenálló épület összekapcsolja a teret a parkkal, Mária Terézia szobrával a közepén. A park a padokkal a találkozók és a kikapcsolódásra vágyók kedvenc helye.
Show on map Route here