A bécsi tömegközlekedés

Bécs tömegközlekedési rendszere tökéletesen átgondolt és nagyon kényelmes. Kiépített autóbusz, villamos, metró, elővárosi vonathálózata van, és a városi kerékpárhálózat egészíti ki. A tömegközlekedés nagyon népszerű a bécsiek között – gyors, fenntartható és megfizethető. 100-as tarifazóna Egyetlen tarifazóna – egészen a város határáig nyúló Kernzone (Zone 100) érvényes az egész városra. Az összes villamos vonal vagy […]

©Wiener Linien

Bécs tömegközlekedési rendszere tökéletesen átgondolt és nagyon kényelmes. Kiépített autóbusz, villamos, metró, elővárosi vonathálózata van, és a városi kerékpárhálózat egészíti ki. A tömegközlekedés nagyon népszerű a bécsiek között – gyors, fenntartható és megfizethető.

100-as tarifazóna

Egyetlen tarifazóna – egészen a város határáig nyúló Kernzone (Zone 100) érvényes az egész városra. Az összes villamos vonal vagy metróvonal a felszállóhelytől a végállomásig csak ezen a zónán belül közlekedik, tehát a zónán kívülre még tévedésből sem kerülhet az utas.  A helyi összeköttetéseket buszok és külvárosi vonatok biztosítják. Az éjszakai közlekedést buszok biztosítják, és hétvégén rendszeres időközönként a metró is jár. A leggyakrabban használt közlekedési eszköz a metró és a villamos.

Metró (U-Bahn)

A városon belül leggyorsabban a metróval (U-Bahn) juthat el. Bécsben 5 vonalon közlekedik, U1, U2, U3, U4 és U6 jelzéssel, az U5 vonal nem létezik.

A metró rendszeresen, rövid időközönként, csúcsidőben 2-3 percenként, egyébként 5-8 percenként közlekedik. Hétköznapokon reggel 5 óra előtt indul, és röviddel éjfél után áll le. Hétvégén és ünnepnapokon a metró folyamatosan, éjjel 15 perces időközönként jár. Péntekről szombatra, szombatról vasárnapra és az ünnepnapok előtti éjszakán folyamatosan közlekedik.

Villamos (Straßenbahn)

A villamoshálózat nagyon sűrű Bécsben, ez a világ ötödik legnagyobb hálózata. A kocsik több mint egyharmada alacsony padlójú, az újabbak légkondicionáltak.

Hétköznapokon a közlekedés öt óra után kezdődik, és éjfél után ér véget. Az éjszakai járatok a hétvégeken nem járnak. A villamosok többnyire 6-7 perces időközönként, esténként, hétvégén és ünnepeken legkevesebb 10 perces időközönként járnak.

A villamossal való közlekedés nagy előnye például a metróval szemben, hogy már menet közben megtekinthető néhány fontos történelmi műemlék. Ez különösen igaz az 1. és a 2. vonalra, amelynek pályája a város központjában lévő régi körút (Ringline) jelentős részén vezet. Látható például az Állami Operaház, a Hofburg, a bécsi Városháza, a Parlament épülete vagy az egyetem.

Autóbusz (Bus)

Buszok közlekednek az egész városban és a történelmi központon keresztül, valamint elővárosi közlekedést is biztosítanak. Nappal és éjjel is közlekednek. A buszok általában 6-10 percenként, hétvégenként és ünnepeken 10-20 percenként indulnak. A fő vonalakon reggel öt óra után indulnak, és röviddel éjfél után állnak le. Némely vonalon korlátozásokra kell számítani, különösen a hétvégeken és az ünnepnapokon.

Elővárosi vonat (S-Bahn)

A külvárosi vonatok a leggyorsabb kapcsolatot biztosítják Bécs belvárosa és a perem városrészek között. Munkanapokon, csúcsidőben a kiválasztott vonalak 10 percenként, de általában 30 percenként indulnak. A hétvégéken korlátozásokra kell számítani, néha 2 óránként indulnak.

Ingyenesen a gyermekek és a fiatalok számára

A legfeljebb 6 éves gyermekek mindig ingyen utazhatnak.

Azok a gyermekek, akik már elérik a 6 éves életkort, de még nem járnak iskolába, szabadon utazhatnak az iskolaév végéig életük hatodik évében. Ez vonatkozik a villamos-, metró- és buszjáratokra. Az elővárosi vonatra ez a kiegészítő előny nem érvényes.

A 15 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők vasárnap,  ünnepnapokon november 2-án és 15-én, valamint a bécsi iskolai szünidő alatt ingyen utazhatnak. Az ellenőrzésnél fényképpel és születési dátummal (útlevél vagy iskolai kártya) kell igazolni. Ez a 15 és 25 év közötti fiatalokra is vonatkozik, amennyiben igazolni tudja, hogy Ausztriában jár iskolába.

Viteldíj

A jegyárak egységesek minden tömegközlekedési eszközön, beleértve az éjszakai összeköttetéseket is.

Alapdíj 2,20 €
Kedvezményes 2 útra:
– gyerekek 6-tól betöltött 15 éves korig 2,20 €
– idősek 61 év felett 2,80 €
Vásárlójegy (Einkaufskarte) hétfőtől péntekig, 8:00 – 20:00 6,10 €
24 –órás 7,60 €
48 – órás 13,30 €
72 – órás 16,50 €
Wien Karte 48 – órás 21,90 €
Wien Karte 72 -órás 24,90 €

Az alap- és a kedvezményes jegyek az A ponttól a B pontig terjedő gyors eljutásra szolgálnak. A jegyek nincsenek időben korlátozva, utazás közben átszállhatnak bármely tömegközlekedési eszközre. Egy fontos szabály azonban van: nem szabad megszakítani az utazást hosszabb időre, mint ami az átszálláshoz szükséges. Az utazási irány megváltoztatása (visszatérés az A pontra) vagy a körbeutazás nem megengedett.

A 24, 48, 72 órás időkártyák az érvényesítéstől számítva az adott óraszámra a teljes tömegközlekedésre korlátozás nélkül érvényesek.

A Wien Karte 48, 72 órás időkártyák az érvényesítéstől számítva az összes tömegközlekedési eszközre érvényesek korlátozás nélkül, valamint többféle kedvezményt biztosít a múzeumok, éttermek és üzletek látogatásakor. Ráadásul egy gyermek 15 éves koráig ingyen utazhat.

A tömegközlekedéssel, jegyekkel és menetrendekkel kapcsolatos információkért és az   útvonaltervezésért,  kérjük nézze meg a  Wiener Linien honlapot, amely  német és angol nyelven érhető el.

Elárusítóhelyek

A jegyeket az automatából minden metróállomáson –  szlovák nyelven is, újságárusnál, a Wiener Linien értékesítési pontokon, online, vagy villamosban és buszban közvetlenül a sofőrnél lehet megvásárolni (csak alapjegyet). Minden jegyet a megfelelő jelölővel kell érvényesíteni. A jelöletlen jegy esetében 103 eurós büntetést szabhatnak ki. A bécsi tömegközlekedési eszközökre  érvényes egésznapos jegyet Szlovákiában is lehet vásárolni, vonat  vagy autóbuszjeggyel   együtt, ezeket érvényesíteni már nem szükséges.

A tömegközlekedés kutyával vagy kerékpárral

Kutyával közlekedve kedvezményes jegyet kell vásárolni, kötelező szájkosarat és pórázt használni. Kivételek a kis kutyák kutyaszállító eszközökben és a vakvezető kutyák, ezek ingyen utaznak.

A kerékpárok metróval vagy elővárosi vonattal ingyen szállíthatók. A villamosokon és a buszokon szállítani tilos. A metróban hétköznap korlátozások vonatkoznak a kerékpárokra, a szállítás 9: 00-15: 00 és 18: 30 után engedélyezett. Szombat, vasárnap és ünnepnapokon korlátlanul szállíthatóak. A metróba csak a kerékpárt ábrázoló piktogrammal megjelölt ajtón   szabad beszállni.

Kapcsolat

Wiener Linien
Tel.: +43/1/790 91 00
E-mail: kundendienst@wienerlinien.at
Web: www.wienerlinien.at