Közlekedési alapszabályok Ausztriában

Rövid áttekintés az autópályák matricáinak aktuális árairól, a sebességkorlátozásokról, a kötelező felszerelésről, alkohol fogyasztásról, a bírságokról és egyéb fontos közlekedési szabályokról Ausztriában.

©DPA

Autópályás matricák a 2017-es évre

  2017 Motorkerékpár Autók akár 3,5 tonna
10 nap 5,10 € 8,90 €
2 hónap 13,00 € 25,90 €
év 34,40 € 86,40 €

Az autópályák fizetősek és kötelező az autópályás matrica (Vignette) felragasztása. Ez a motorkerékpárokra is érvényes. A matricát a szélvédőre belső, bal felső sarkába vagy a középre a visszapillantó tükör mögé kell felragasztani. A motorkerékpáron jól látható helyen kell elhelyezni, de legjobb, ha a tartályra kerül. A matricát ne ragassza rossz helyre, büntetést is kaphat érte. Az osztrák autópálya matrica a szlovák országhatár közelében lévő üzemanyagtöltő állomásokon is megvásárolható

Az egy évre szóló autópálya matricák a 2017-es évre 2016. 12. 1-től 2018. 12. 31-ig érvényesek.

Sebesség

Település Településen kívül Autópálya
Motorkerékpár 50 km/ó 100 km/ó 130 km/ó
Személyautó, lakókocsik 3,5 t-ig 50 km/ó 100 km/ó 130 km/ó
Utánfutók 750 kg-ig 50 km/ó 100 km/ó 100 km/ó

A gyorshajtásért járó bírság nagyságának meghatározása Ausztriában az egyes kerületek önálló hatáskörébe tartozik, tájékozódni a törvény által meghatározott határértékek belül lehet. A 20 km/ó sebességig terjedő túllépés legkisebb bírsága 29 €, 30 km/ó -ig 50 €, 40 km/ó-ig 70 € és 40 km/ó felett legalább 150 €. Az 50 km/ó meghaladó sebességtúllépést közigazgatási eljárással kell kezelni, a büntetés összegét a közigazgatási hatóság határozza meg. A bírságokról részletesebben a Bírságok Ausztriában c. cikkben olvashat többet.

Alkohol

Az alkoholfogyasztási tűréshatára a járművek szokásos vezetőinél 0,49 ezrelék. A gyakorló járművezetőknél és a mopedek vezetőinél 20 éves korig a tűréshatár értéke 0,099 ezrelék. A tűréshatár 0,5 és 1,59 ezrelék közötti túllépésének minimális büntetése 300 és 1200 € közötti mozog. Az 1,6 ezreléket meghaladó érték minimális büntetése 1600 €. A bírság nagysága a közlekedés többi résztvevője veszélyeztetésének mértékével növekszik. Súlyosabb esetekben ez elérheti az 5000 € nagyságot és egyéb büntetéseket is maga után vonhat. A bírságokról részletesebben a Bírságok Ausztriában c. cikkben olvashat többet.

Kötelező felszerelés

  • 1 x elsősegélycsomag
  • 1 x vészjelző háromszög
  • 1 x fényvisszaverő mellény

Fényvisszaverő mellénnyel a járművezetőnek kell rendelkezni, a többi utasnak pedig ajánlott. A mellény színe sárga vagy rózsaszín lehet. A motorkerékpárosoknak a fényvisszaverő mellény nem kötelező

Haladás autóoszlopban

Abban az esetben, ha az úton dugó keletkezik és torlódnak az autók Ausztriában minden jármű számára kötelező, hogy az úttest közepén egy szabad védő sáv legyen kialakítva, biztosítva ezzel a mentőautók haladását. Az úttest bal oldalán lévő járműveknek a lehető legnagyobb mértékben a bal oldalra kell húzódni, a jobb oldalon közlekedőknek pedig jobb oldalra, s úgy, hogy közben ne blokkolják a kitérő sávot

Világítás

Ausztriában az egész napos kivilágítás csak motorkerékpárok számára kötelező. Ezt az autók is megtehetik, de nekik nem kötelező. Világítani csak szürkületben, sötétben, rossz látási viszonyok között (pl. esőben, havazáskor, ködben stb.) és az alagutakban kell, utóbbi esetben akkor is, ha ki vannak világítva.

Gyerekek az autóban

A 14 évnél fiatalabb és 150 cm alatti gyermekeket úgy az első, mint a hátsó ülésen gyermek autósülésben vagy ülésmagasítóban kell rögzíteni. Figyelembe kell venni a gyermek súlyát és magasságát és be kell tartani az ECE-R44/03 vagy az ECE-R 44/04 biztonsági szabványt, amely Szlovákiában is érvényes. Ausztria szabályrendszerében egy kivétel van, a 135 cm feletti gyermekek számára. Nekik nem kell sem autóülésen, sem ülésmagasítóban ülni, elég, ha biztonsági övvel vannak rögzítve, de annak felső részének a vállukon kell átmennie, s nem a nyakukon! Az idősebb gyerekeket a felnőttekhez hasonlóan biztonsági övvel kell rögzíteni. Ha a gyermeket az első ülésen az utazási iránnyal ellentétes irányban ültetik le, ki kell kapcsolni a légzsákot.