... ...

IG-L sebességkorlátozás

Autópálya sebességkorlátozás IG-L kiegészítéssel

Sok külföldi sofőr tapasztalta már az osztrák autópályán a sebességkorlátozást, többnyire 100 km/óra, IG-L kiegészítő jelzéssel, egy végtelen hosszú szakaszon. Gyakran elgondolkodnak azon, hogy véletlenül elnézték-e a korlátozás végét. Mire jó ez az "indokolatlan" korlátozás?

A korlátozott szakaszok általában nagyvárosok vagy nagyobb autópálya-csomópontok közelében találhatók, és több tíz kilométer hosszúak is lehetnek.

Mit jelent az IG-L?

Ez a korlátozás az osztrák környezetvédelmi program indoklása. Az IG-L az Immissions Schutzgesetz-Luft rövidítése, és az autópályákon és egyes gyorsforgalmi utakon a sebességkorlátozó tábla alatt kiegészítésként jelenik meg. A sebességet általában 100 km/h-ra korlátozzák, és célja a kipufogógáz-kibocsátás csökkentése. Elővigyázatossági intézkedésként vagy akkor aktiválják, ha egy adott útszakaszon megemelkedett koncentrációt észlelnek.

Vigyázzon a bírságokkal

Ha Ön egy IG-L korlátozással rendelkező mért szakaszon túllépi a sebességkorlátozást, akkor egy szabálysértést követ el, de egyszerre két törvényt sért meg, nevezetesen a közúti közlekedésről szóló törvényt (StVO) és a levegő védelméről szóló törvényt (IG-L). A bírság összege ezért magasabb, mint a közönséges gyorshajtás esetén. Az elmúlt években a Környezetvédelmi Minisztérium növelte az IG-L zónákban történő gyorshajtásért kiszabható bírságok mértékét, és ezek a bírságok a jövőben tovább fognak emelkedni. Azóta 30 km/h sebességhatárig terjedő sebességtúllépésért 90 euróig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. Ha a sebességhatár meghaladja a 30 km/h-t, a bírság összegét közigazgatási eljárás keretében kell elbírálni, ahol a közigazgatási díjakat is figyelembe kell venni. Az ausztriai bírságokról bővebben a bírságokról szóló cikkben olvashat.

Hol vannak az IG-L sebességkorlátozások?

Szövetségi táj

autópálya

Felső-AusztriaA1
SalzburgA1, A10
StájerországA9, A2
Tirol (állandó 100 km/h sebességkorlátozás)A12, A13
KarintiaA2
VorarlbergA14

Az IG-L szerinti sebességkorlátozásokat az adott szövetségi tartomány írja elő. Jelenleg Tirol, Salzburg, Stájerország, Felső-Ausztria és Karintia összesen több mint 400 km hosszúságú autópályáin és autópálya-szakaszain vannak érvényben.

Mentesség az elektromos járművekre

2019. július 1-jétől, hétfőtől a tisztán elektromos járművek, valamint a hidrogén üzemanyagcellás technológiával működő járművek mentesülnek az IG-L sebességkorlátozás alól az autópályákon és autóutakon. A 2018 végén elhatározott mentesség célja többek között az, hogy további ösztönzőt teremtsen az elektromobilitás előmozdítására Ausztriában. A plug-in hibrideknek továbbra is be kell tartaniuk a sebességkorlátozásokat.

A mentesség feltételei

Az IG-L sebességkorlátozás alóli mentesség csak a zöld feliratú rendszámtáblával rendelkező járművekre vonatkozik. 2017 áprilisa óta a tisztán elektromos járművek számára is igényelhető, de nem kötelező. Aki akar, az megtarthatja az elektromos autóján a fekete feliratú rendszámtáblát - de akkor ugyanúgy be kell tartania az előírt sebességkorlátozást, mint a belsőégésű motorral hajtott járműveknek.

Az elektromos járművekre vonatkozó kivétel csak azokon az útszakaszokon érvényes, ahol a táblák ezt jelzik. Hacsak nem helyeznek ki megfelelő táblákat, az IG-L alapján meghatározott sebességkorlátozások tehát továbbra is minden járműre vonatkoznak, függetlenül a meghajtás típusától és a rendszámtól.