... ...

Tankolás Ausztriában

Az üzemanyagárak Ausztriában nem állandóak és folyamatosan változnak. Egy szabály általánosan érvényes, mégpedig az, hogy Ausztriában az autópályákon való tankolás jelentősen drágább, mint az autópályán kívüli tankolás. Az autópályán és az autópályán kívül az üzemanyag literenkénti ára közötti különbség néha 50 cent is lehet.

Ha tehát pénzt szeretne spórolni, csak hajtson le az autópályáról, és tankoljon a kisebb töltőállomások egyikén, ahol lényegesen alacsonyabbak az üzemanyagárak. Első látásra egyszerű tanács, de fontos tudni, hogy hol találhatók ezek a töltőállomások. Természetesen nem javasoljuk, hogy vakon keresse a kis töltőállomásokat, mivel a végén több időt pazarolhat és több kilométert vezethet, mint amennyit az üzemanyagon megtakarít.

A mobiltelefon nagy segítség lehet az ilyen töltőállomások megtalálásában. Ausztriában számos okostelefon-alkalmazás létezik, amelyek segítségével megtalálhatók az aktuális benzin- vagy gázolajárakat tartalmazó benzinkutak.

A mai "navigációs" korban már nem jelent problémát egy ilyen benzinkút elérése. Csak adja be a megfelelő címet a navigációba, és néhány perc alatt ott lesz.
Egyes kisebb benzinkutaknál vannak éttermek, ahol az autópálya benzinkútról származó "gumis" bagett áráért rendesen lehet enni.
Az ilyen "olcsóbb" tankolás hátránya egy bizonyos időveszteség, ami a nyaralásból hazatérve problémává válhat, ha minél hamarabb haza akar érni.

Megállapítottuk, hogy a Spritpreis Österreich & Tanken (Android) alkalmazás a legjobb módja annak, hogy kiválassza az utazás kiindulási és célállomását, vagy egy rövidebb útvonalat, amelyen halad. Az üzemanyag típusának (benzin/dízel) kiválasztása után az alkalmazás interaktív térképen mutatja az útvonal kiválasztott szakaszához közeli benzinkutakat a kiválasztott üzemanyag áraival együtt. Ha a megfelelő ikonra kattint, részletes információkat kaphat a benzinkútról, például arról, hogy van-e ATM (ami gyakran előfordul), vagy hogy a benzinkúton van-e benzinkutas is. Láthatja továbbá a nyitvatartási időt és a NAVIGÁCIÓ gombot (jobbra fent, kék nyíllal), amelynek megnyomása után kiválaszthatja a navigáció típusát, pl. Google Maps, Sygic, Waze, amely már el is vezeti Önt a kiválasztott benzinkútra.

Ezt az alkalmazást normál osztrák utakon való utazáskor is használhatja. Ebben az esetben azonban a kisebb benzinkutak közötti megtakarítás általában nem olyan nagy, mint az autópályán való közlekedés során.

Önkiszolgáló töltőszivattyúk

FIGYELEM: Fizetőautomatával rendelkező kútnál csak hitel- vagy betéti kártyával lehet fizetni. Ha csak készpénzzel rendelkezik, nem tud tankolni! Az automatával rendelkező benzinkutaknál általában ki van írva, hogy egy nagyobb összeg (80-120 EUR) zárolásra kerül a bankszámláján. Ez azért van, hogy a töltőautomata ne adjon ki üzemanyagot, és a fizetési rendszer csak utólag tudja meg, hogy nincs elég pénz a számláján. Személyes tapasztalatból mondhatom, hogy a számlámat soha nem zárolták nagyobb összeggel, és mindig csak a feltöltött üzemanyag valós összegét terhelték le a számlámról. A Tatra banka, a Prima banka és a Fio banka hagyományos fizetési kártyáit használtam.

!A WC használatát (50 cent) is hozzáadhatja a tankolás árához - ezt levonják a benzinkútnál történő vásárlás árából.