... ...

Vignetták és autópályadíj Ausztriában

Ausztriában a klasszikus matrica mellett elektronikus matricát is használhat. Az árak és az érvényességi idő mindkét változat esetében azonosak. Ennek is megvannak azonban a maga korlátai.

Személygépkocsik 3,5t-ig

Motorkerékpárok

10-napos vignetta9,90 €
2 hónapos vignetta29,00 €
Éves vignetta96,40 €

A 2023-as éves vignetta 2022. december 1-jétől 2024. január 31-ig, 24:00 óráig érvényes.
A 2023-ban érvényes osztrák vignetták lila színűek.

A vignettát a szélvédő belső oldalára ragasztják a bal felső sarokban vagy középen a visszapillantó tükör mögé. A motorkerékpáron jól látható helyen kell elhelyezni, lehetőleg a tankon. Ne ragassza rossz helyre a vignettát, mert ezért is megbírságolhatják.

Az osztrák vignettát Ausztriában a benzinkutakon és Szlovákiában a határ közelében, valamint a Slovnaft benzinkútláncoknál lehet megvásárolni.

Elektronikus vignetták

Az osztrák autópálya-hatóság, az ASFINAG is bevezette az elektronikus vignetta megvásárlásának lehetőségét a 3,5 tonnáig terjedő tömegű személygépkocsik és motorkerékpárok számára.

Az elektronikus vignetták előnye a beszerzésük egyszerűsége és rugalmassága.

Ha használni kívánja őket, előbb regisztrálnia kell az osztrák autópálya-hatóság, az ASFINAG honlapján. A teljes regisztrációs eljárás, valamint maguknak a matricáknak a megrendelése is magyar nyelven történik.

Fontos értesítés

Az osztrák autópálya-hatóság, az ASFINAG az elektronikus vignetták vásárlásakor különbséget tesz a normál felhasználó - természetes személy - és a felhasználó - vállalkozó - között.

Jogi okokból nem lehetséges, hogy egy természetes személy úgy vásároljon elektronikus vignettát, hogy az azonnal kifizetésre kerüljön. A nem vállalkozó személy által vásárolt elektronikus vignettát a kifizetéstől számított 18 napig lehet csak érvényesíteni.

Ennek az az oka, hogy az osztrák fogyasztóvédelmi törvények szerint az interneten vásárolt árukat 14 napon belül vissza lehet küldeni, visszatérítésre való jogosultsággal. Mivel az elektronikus vignettát online vásárolják meg, az is e törvény hatálya alá tartozik. Az elektronikus vignettát azért kell 18 nappal később érvényesíteni, mert a vignettát postai úton is vissza lehet küldeni, és a törvényes határidőhöz képest a négy plusz napnak elegendőnek kell lennie erre.

E jogi okból kifolyólag különösen a rövid távú elektronikus vignetták vásárlása nem érdekes a nem üzleti felhasználók számára.

A vállalkozások nem tartoznak e törvény hatálya alá.

Ha vállalkozóként regisztrál, a megvásárolt elektronikus matrica érvényessége lehet azonnali, vagy saját igényei szerint határozhatja meg érvényességét.

Az osztrák elektronikus vignettát a www.asfinag.at weboldalon regisztrálhatja, valamint a rendszámtábla alapján érvényesítheti.

Csere vinyetták törött szélvédő esetén

A vignetták cseréje a szélvédő törése és teljes elvesztése esetén minden ÖAMTC-bázison elérhető. Az ÖAMTC-tagok számára a vignetták cseréje ingyenes. Nem tagoknak 10,- EUR kezelési költséget kell fizetniük. FIGYELEM: Kéthavi és tíznapos vignetták nem cserélhetők.

Törött szélvédő esetén a következő dokumentumokat kell bemutatni:

 •  A szervizszámla másolata (a számla számával) - a forgalmi engedély tulajdonosa részére kiállított, a jármű típusának, rendszámának vagy alvázszámának feltüntetésével. Külföldi számlákat is elfogadnak (pl. ha a szélvédőt Magyarországon cserélték).
 • A törött szélvédőről lehúzott eredeti vignettát, valamint a blokk alsó részét (allonge) a vignetta vásárlását igazoló bizonylattal együtt.
 • A törött szélvédővel érintett jármű forgalmi engedélye (eredeti vagy másolat)
 • Ha az új szélvédőt saját maga szereli be, akkor az új szélvédő vásárlásáról szóló érvényes számlát is be kell nyújtania.

FIGYELMEZTETÉS: Más személy által okozott baleset esetén a másik félnek is ki kell fizetnie a pótmatricát a kötelező biztosítási kötvényéből. Ebben az esetben az ASFINAG nem cseréli ki az autópálya matricát.

Szekcionált útdíj

A következő szakaszok szakaszos útdíjkötelesek, és matrica helyett úthasználati jegyet igényelnek:

 • A9 Phyrn autópálya, a Spital / Phyrn bejárat és az Arding bejárat között (Bosruck alagút), valamint a St. Michael és Übelbach bejáratok között (Gleinalm alagút).
 • A10 Tauern autópálya, Flachau bejárat és Rennweg bejárat között (Tauern és Katschberg alagút).
 • A11 Karavanke autópálya, a St. Jakob im Rosental bejárat és az államhatár között a Karavanke alagútnál.
 • A13-as autópálya, az A13-as autópálya teljes szakasza szakaszdíjköteles.
 • S 16 Arlberg gyorsforgalmi út, a St. Anton am Arlberg-i bejárat és a Langen am Arlberg-i bejárat között.

Az autópályák és alagutak egyes szakaszain online is megrendelheti és befizetheti az autópályadíjat. Többféle digitális útdíjtermék létezik:

 • Egy fuvar: egy fuvar megvásárolható (egy irányba) 
 • Két fuvar: oda-vissza útra
 • Éves kártya: az érvényesség kezdetétől számított 365 napig érvényes. Ha már rendelkezik érvényes éves matricával, egyszeri 40 € kedvezményt kap az éves úthasználati díjkártyára.
 • Szakaszdíj FLEX: olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi a digitális szakaszdíjak kiegészítő fizetését valamennyi útdíjköteles szakaszon készpénzmentesen, egyszerűen és a fizetőállomáson való megállás nélkül.

Részletesebb információk, valamint a magyar nyelvű autópálya-jegy vásárlási lehetősége az ASFiNAG digitális útdíj honlapján található.