Művészettörténeti Múzeum

NavigationDiscussion

A Művészettörténeti múzeum a szemben lévő Természettudományi Múzeum neoreneszánsz építészeti ikertestvére. Egy belépőjeggyel meglátogathatják a Neue Burg az Efezoszi Múzeummal és történelmi hangszerek és fegyverek gyűjteményével együtt.

©Pixabay/aguettl

A bécsi Művésztörténeti Múzeum a világ egyik legjelentősebb múzeuma. Építését a vele szemben lévő Természettudományi Múzeummal (Naturhistorisches Museum Wien) együtt I. Ferenc József császár kezdeményezte. A két múzeumnak a kibővített császári palota, a Hofburg keretében egy épületegyüttest kellett alkotnia. A múzeum értékes gyűjteménye az ősi Egyiptom időszakától a 18. század végéig őriz emlékeket. Márvánnyal, arannyal, ornamentikával, falfestményekkel díszített belső tere nagyon dekoratív.

Kelet és ókor

khm7

A gyűjtemények több részre vannak felosztva. A keleti művészet gyűjteménye az ősi Egyiptom és a Közel-Kelet kultúráját mutatja be. A múzeumban több mint 17 000 tárgy található, úgymint a szarkofágok, különböző állatok múmiái, sírkövek, istenek szobrai, korabeli öltözékek és a mindennapos használati eszközök.

Az ókori művészet gyűjteménye több mint 2500 tárgya az ókori Görögország és Róma kultúráját mutatja be. A legnagyobb csodálatot az ókori domborművek (Gemma Augustea), a népvándorlások és a korai középkor idejéből származó Nagyszentmiklós-i aranykincs, egy ciprusi férfiszobor, az amazoniak szarkofágja és további tárgyak váltják ki..

A művészet és érmék kabinetje és a képgaléria

A több mint 2200 darab tárgyat bemutató művészeti kabinet (Kunstkammer Wien) a késő középkortól a barokk korig terjedő művészi munkák gyűjteménye. A tárgyak egzotikus anyagokból készültek, amelyeknek gyakran mágikus hatásokat tulajdonítottak. Elkészítésükhöz drágaköveket, strucctojásokat, korallokat, cápafogakat vagy elefántcsontot használtak. A legértékesebb tárgyak közé az aranytárgyak (Benvenuto Cellini híres sótartója), a szobrászat legkiemelkedőbb alkotása (Krumlovi Madonna), bronz szobrocskák, órák, különböző tudományos eszközök és sok bizarr elem tartoznak.

khm10

A Képgaléria (Gemäldegalerie) a Habsburgok művészeti gyűjteményből származik és a maga nemében a legnagyobbak közé tartozik. A gyűjtemény alapját a 16. és a 17. századból származó velencei, flamand, holland és német mesterek alkotásai képezik. A legértékesebb kiállítási darabok közé Bruegel, Vermeer, Rembrandt, Raffaello, Caravaggio, Velasquez és az olasz barokk festők munkái tartoznak. A múzeum termei különféle időszaki kiállításoknak is otthont adnak.

Az érmék kabinetje (Münzkabinett) 3 teremre oszlik, és a jelentős éremgyűjtemény mellett az első érmék, papírpénzek, részvények kitüntetések és jelvények előtti, különféle formájú fizetőeszközöket mutatja be. A kiállítást Tiroli Ferdinánd főherceg portréiból összeállított gyűjtemény teszi teljessé.

A Múzeumi Könyvtár (Museumsbibliothek) egy tudományos kézikönyvtár, amelynek állományában korabeli első nyomatokat, kéziratokat, térképeket valamint a történelem, a kultúra és a művészet történelmi köteteit őrzi.

Nyitvatartási idő

A Múzeum egész évben, keddtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között, csütörtökön 21.00 óráig tart nyitva. Hétfőn általában zárva van. Kivételt képez a júniustól augusztusig terjedő időszak, amikor azonos időben minden nap nyitva van.

Belépődíj

Felnőttek: 14,00 €.

Diákok (27 éves korig)/ nyugdíjasok (65 éves kortól.)/fogyatékosak: 11,00 €.

Csoportok (min. 10 személy): 11,00 €.

A 19 évüket be nem töltött gyerekek és fiatalok részére a belépés ingyenes.

A jegy tartalmazza a Neue Burg-ba való belépést, az Efezoszi Múzeummal és a történelmi hangszerek és fegyverek gyűjteményével egyetemben.

Kombinált belépők

A Habsburgok (Schätze der Habsburger) = Művészettörténeti múzeum + Neue Burg + Császári kincsesház (Schatzkammer). A jegy megvásárlása után 1 évig érvényes.
Felnőttek 20,00 € / Csoportok (min. 10 személy) 18,00 €.

Masterticket (Masterticket)= Művészettörténeti múzeum + Neue Burg + Leopoldovov múzeum (Leopold Museum). Érvényes a megvásárlás után 1 évig.
Felnőttek 22,00 €/ Csoportok (min. 10 személy) 19 EUR.

A jegyek online is megvásárolhatók, amivel elkerülhetik a pénztár előtti sorban állást.

Cím

Kunsthistorisches Museum
Maria-Theresien-Platz
1010 Wien
Tel.: +43/1/525 240
E-mail: info@khm.at
Web: www.khm.at

Show on map

Locations mentioned in post

marker

Művészettörténeti Múzeum

A Művészettörténeti múzeum a szemben lévő Természettudományi Múzeum neoreneszánsz építészeti ikertestvére. Egy belépőjeggyel meglátogathatják a Neue Burg az Efezoszi Múzeummal és történelmi hangszerek és fegyverek gyűjteményével együtt.
Show on map Route here