A „Donauhof“ szálloda tulajdonosának tapasztalata hasonló. 200 jelölttel készített állásinterjút, de az egyik sem volt sikeres. A hasonló esetek sora ezzel még nem ér véget. Bár Ausztriában a munkanélküliség nagysága 10% körül mozog, és a gasztronómiában hivatalosan több mint 43 ezer ember keres munkát, a szállodai és éttermi szolgáltatások kétségbeesetten küzdenek a személyzet hiányával.
Az osztrákoknak nem éri meg dolgozni
A hazaiaknak különböző okaik vannak az elégedetlenségre. Gyötrődnek az alacsony fizetések, az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munka vagy a túlórák miatt. Sokan nehezményezik a vendégek pökhendi viselkedését és ilyen körülmények között nem hajlandóak dolgozni. Mario Pulker, a Szállodák és Éttermek Egyesületének elnöke a munkanélküliek alacsony munkavállalási ösztönzésére panaszkodik és figyelmezett a nagyon kényelmes szociális rendszerre. Markus Wieser, az alsó-ausztriai Alkalmazottak Kamarájának elnöke a gasztronómiai ágazatának alacsony minimálbérről beszél, és a megoldását annak emelésében látja. A statisztikák szerint a szállodákban és éttermekben dolgozó emberek majdnem fele kevesebb, mint 1 500 eurót keres, ami szinte a minimálbér határával azonos.
Az 1420 eurós minimálbér nem elegendő
A szállodai és gasztronómiai kollektív szerződés értelmében a szakképzetlen munkaerő minimálbére bruttó 1420 € . Ennek további kiegészítései lehetnek például a túlórákért, hétvégekért, ünnepnapokért, éjszakai munkákért kapott bérek, valamint a 13. és 14. fizetés is. A magasabb fizetési kategóriába való besorolás a gyakorlat hosszától és a szükséges képzettségtől függ, a táblázatok szerint pl. a főpincérnek vagy a szakácsnak akár több mint a 2000 €-t is meghaladhatja a fizetése.
Külföldieket foglalkoztatnak vagy bezárnak
A gyakorlat azt mutatja, hogy a munkavállalók 46% -ának jövedelme a minimálbér határán van, és a fizetésemelést sok vállalkozás nem engedheti meg magának. Az ördögi körből külföldi munkaerővel akarnak kitörni. A fizetés, amely az osztrák munkavállalónak éppenhogy fedezi a havi kiadásait, a külföldieknek magasabb életszínvonalat biztosít. Ha azonban az üzemeltetőnek nem sikerül a munkaerőhiányt külföldi munkavállalókkal megoldani, nincs más megoldása, mint bezárni az üzemeket.
Jól járnak a szlovákok is
Az a tény, hogy az osztrák szállodának és gasztronómiának szüksége van más országokból származó munkavállalókra, nem csupán a jelenlegi állapot. Az osztrák munkaerőpiac megnyitása előtt a csehek, a magyarok, a szlovákok és a lengyelek illegálisan, „feketén” dolgoztak, de miután csatlakoztak az Unióhoz, a kapuk korlátlanul nyíltak meg előttük. Sok szlovák a saját viszonylatában szezonális munkája során is képes magasabb jövedelmet biztosítani. Ez a hazai átlagkeresetének gyakran a többszöröse. A költségek emellett minimálisak, a munkáltatók általában megtérítik az alkalmazottak szállását és étkeztetését. Az állásajánlatok könnyen elérhetők weboldalakon, közösségi hálózatokban vagy a munkaügynökségeknél. A keresés során azonban óvatosnak kell lenni és jó ha érdeklődik is.