...
...

Carnuntum

Kapu az időben a Római Birodalomba

Carnuntum, a Római Birodalom legnagyobb ausztriai régészeti lelőhelye remek tipp egy családi kiránduláshoz, amely időutazást kínál a Római Birodalomba, a gladiátorok és császárok korába. Ebben az esetben a kalandos és szórakoztató utazás mindössze fél órát vesz igénybe. Az útról biztosan észreveszed a híres pogány kaput, ami még emlékezetesebbé teszi a visszautat az időben.

Carnuntum Petronell - Carnuntum és Bad Deutsch - Altenburg településeken található az Alsó-Ausztriai Szövetségi Köztársaságban. Carnuntum az 1840-es évek óta város a térségben. Kr. u. római kori település, Pannonia tartomány fővárosa. A terület egy katonavárosból, egy polgári városból és egy templomkörzetből áll a Pffafenbergen. A Carnuntum név illír szóból származik és kővárost jelent.

Katonai város

Két részből állt - egy légiós táborból és egy katonai külvárosból. Az első dokumentált római település Carnuntumban a Castra légiós tábor volt. Ugyanakkor egy nagy "előváros" is létrejött, ahol katonák családjai, kereskedők és kézművesek éltek katonai parancsnokság alatt. A katonai külvárosban a tulajdonképpeni külváros mellett az 1870-es évektől katonai amfiteátrum (Bad Deutsch - Altenburg Amphitheatre) működött. Kr. u. kb. 14 000 néző befogadására alkalmas, katonai gyakorlótér, a helytartó palotája, kultuszkörzet és therma. Volt egy épület a birkózásban használt állatok számára és egy Diana Nemesis istennőnek szentelt templom is.

Polgári város

Kr. u. 70 körül alapították egy katonai várostól kb. 2 km-re, ahol olyan római polgárok telepedtek le, akik nem tartoztak katonai parancsnokság alá és érdeklődtek a kereskedelem iránt, mivel ez a terület éppen azért volt előnyös, mert határvidék volt, a Borostyánkő úton, sőt egy erős katonai település közelében. A polgári városban volt egy fórum, több templom, egy curia, egy városi levéltár, egy tabularia és több fürdő. Volt egy polgári amfiteátrum a 2. század első feléből és mellette egy gladiátoriskola.

Pogány kapu (Heidentor)

Constantius császár diadalíveként épült a polgári városhoz vezető úton. Négyszögletes, négy íves torony alakú, az utak kereszteződése fölé épült, és nagy része ma is fennmaradt.

Valami a történelemből

Carnuntum a középső Duna egyik fontos katonai tábora és városa volt. Pannónia tartomány létrehozása után Carnuntum volt a helytartó székhelye; Pannónia felosztása után Felső-Pannónia székhelye lett.

Carnuntum fontos szerepet játszott a markomann háborúkban (166-180). A Marcus Aurelius császárnak a (Szlovákiában is vívott) markomann háborúk idején itt és Bécsben volt a főhadiszállása. Carnuntum volt a germánok elleni akciók központja, ahonnan a rómaiak behatoltak a mai Szlovákia területére. Mind a katonai tábor, mind a polgári város jelentősen szenvedett a markomann háborúk során. A polgári várost ezek után teljesen újjáépítették.

A római császárok találkozója

308-ban vagy 309-ben több római császár, élükön a korábbi császárral, Diocletianusszal, Carnuntumban találkozott egy találkozóra, hogy megoldják a több, éppen hatalmon lévő császár (Diocletianus, Galerius, Maximianus) problémáját. A találkozó azonban nem végződött sikerrel, és a trónért folytatott küzdelem tovább folytatódott a Római Birodalomban, mígnem Nagy Konstantin (Constantinus) császár ismét egyedüli császár lett a birodalomban.

A 4. században Carnuntum lakossága hanyatlani kezdett. A dunai határ germán törzsek általi fenyegetettsége miatt a polgári lakosság nagy része elköltözött. A 4. század közepén földrengés sújtotta a várost. A késő római történetíró, Ammianus Marcellinus úgy ír a városról, mint "egy elhagyatott és piszkos lyukról".

Osztrák régészek a 19. század vége óta folytatnak ásatásokat Carnuntum területén, és eddig a város és a katonai tábor mintegy 3/4-ét tárták fel.

Carnuntinum Múzeum

Deutsch-Altenburg városában épült. Fegyverek és fegyverek, kerámiák, érmék, különféle munkaeszközök, ékszerek, higiéniai tárgyak stb. kisebb leleteit őrzi. A múzeum kerti részében elsősorban a katonai tábor, de a polgári város fontos személyiségeinek sírfeliratai, városi tisztviselők feliratai, különböző isteneknek szentelt votív feliratok is ki vannak állítva. A mozaikok és szobrok fennmaradt maradványai is megtekinthetők.

nyitvatartási idő
Napi 9:00 - 17:00

Carnuntum szezonálisan 2023. március 18. és november 19. között látogatható.

árak EUR
Felnőttek 13,00
Ifjúsági (15-18 éves) 11,00
Gyermekek (11-14 év.) 6,00
Iskolai órák (20+ diák) 5,00
Csoportos jegy (20+ főtől) 11,00
Kedvezményes jegy* 11,00

A 10 év alatti gyermekek ingyenesen vehetnek részt.

*Elengedés jár: nyugdíjasoknak, diákoknak (27 éves korig) és fogyatékkal élőknek a megfelelő igazolvány felmutatásával.

Parkolás

A Carnuntum rómaiak mindhárom helyszínének saját parkolója van, ahol ingyenesen lehet parkolni. A parkolók az egyes helyszínek közelében találhatók.

Megközelítés autóval Pozsonyból

B9 (Pressburger Bundesstraße) Bécs irányába - a Bad Deutsch- Altenburg vagy Petronell-Carnuntum leágazás után. Vezetési idő kb. 30 perc.

Tömegközlekedés/vonat

A Nový most megállóból vagy a Petržalka-Einsteinova megállóból a 901-es busszal Hainburg/Donau vagy Wolfsthal felé. Ott felszáll a vonatra Petronell-Carnuntum felé.

Látogatás kutyákkal

A római negyedbe és mindkét amfiteátrumba a kutyák pórázon tartása esetén engedélyezett. A Museum Carnuntinumba kutyával belépni tilos.

A rendezvényeken (Gladiátor Napok, Gyermekfesztivál, Késő Antik Fesztivál, Római Fesztivál) a kutyáknak szájkosarat kell viselniük és pórázon kell lenniük.

Akadálymentes hozzáférés

A Római Város területén többnyire akadálymentesen megközelíthetőek a kerekesszékkel közlekedők. A nehezebben megközelíthető részek némelyike egy réten keresztül vagy mobil rámpák segítségével közelíthető meg. Mobil rámpák, valamint kerekesszékek bérelhetők önkiszolgáló használatra a jegypénztárban és a terepen. Kérjük, hogy a kerekesszékre való igényét a látogatás előtt telefonon vagy e-mailben jelezze. A lefoglalt idegenvezetővel érkező csoportok a foglaláskor kérjük, hogy a kerekesszék(ek) igényét is jelezzék. A főbejáratnál található egy kerekesszékkel megközelíthető WC.

Carnuntum

Hauptstraße 1A,
2404 Petronell-Carnuntum
Tel.: +43 2163 33770
E-mail: roemerstadt@carnuntum.at
Web: www.carnuntum.at