...
...

Schönbrunni kastély

A bécsi Schönbrunni kastély az egyik legnagyobb turisztikai látványosság, amelyet számos szuperlatívuszban lehet jellemezni. Kiterjedt parkjával együtt Európa egyik legszebb barokk műemléke.

Schönbrunnt hatalmas park veszi körül, francia kertekkel és szökőkutakkal, és itt található a világ legrégebbi állatkertje is.

A labirintusok és a gyermekmúzeum, ahol a gyerekek herceget és hercegnőt játszhatnak, valamint a botanikai kiállításokat bemutató üvegházak, a monarchiabeli hintók múzeuma és a Gloriette kávézó, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Bécsre, szórakoztató helyeket kínálnak a kikapcsolódásra.

Történelmi jelentőségének, gyönyörű parkjának és pompás létesítményeinek köszönhetően Schönbrunnt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

A kastély helyiségei osztrák császároknak adtak otthont, a gazdagon díszített szobák és reprezentatív termek fontos államférfiakat és művészeket láttak vendégül. Wolfgang Amadeus Mozart hatéves csodagyerekként itt, a Tükörteremben adta koncertjét. A kastélyban vezetett túrákon betekintést nyerhetünk a híres Habsburgok - Mária Terézia, I. Ferenc József és felesége, a Sisi néven ismert Ferenc József - magán- és államférfiúi életébe.

nyitvatartási idő
április 1. - november 2. 2023 8:30 - 17:30
3. november 2023 - 31. március 2024 8:00 - 17:30

A kastély egész évben naponta nyitva tart.

árak EUR
Kastélykert free
Felnőttek 24,00
Gyerekek (6-18 év.) 17,00
Kedvezményes jegy* 20,00
6-18 éves korú iskolai csoportok 9,00

A fenti árak a császári túrára vonatkoznak.

A 6 éven aluli gyermekek ingyenesen vehetnek részt a túrán.

*Elengedés vonatkozik: nyugdíjasokra, diákokra (25 éves korig) és fogyatékkal élőkre a megfelelő igazolvány felmutatásával.

A jegyekkel és a kombinált jegyekkel kapcsolatos további információkért kérjük, látogasson el a Schloss Schönbrunn hivatalos weboldalára.

Tömegközlekedés

  • Metró a Hl. U1 és U4 - a Südtiroler Platzról (központi pályaudvar) az U1-es metróval Leopoldau felé, majd a Karlsplatznál szálljon le. Onnan az U4-es metróval Hütteldorf felé, és a Schloss Schönbrunnnál szálljon le. Az egész út körülbelül 30 percet vesz igénybe.
  • Villamosok: 10 és 60 - a Schloss Schönbrunn megállónál szálljon le.
  • Buszok: 10 A - szálljon le a Schloss Schönbrunn megállónál.

Érkezés autóval

Bécsbe autópályabélyeg nélkül is lehet menni. Ilyenkor vigyázni kell, nehogy az autópályára kanyarodjon. Ez minden bizonnyal meghosszabbítja az utat, de egy napos utazáson megspórolhat néhány eurót. Javasoljuk, hogy mindig használja a navigációt. De ne felejtse el kikapcsolni az autópályák használatát.

Parkolás

A fizetős parkolók egy részét parkolásra is használhatja.

Ilyen például az APCOA Schönbrunn Vienna parkolója, amely a nap 24 órájában rendelkezésre áll. A parkolás díja egy órára 4,00 €-tól, egész napra pedig akár 40,00 €-ig terjed. További információk a Schönbrunni parkolásnál találhatók.
Nyilvános parkoló, az állatkert bejáratánál (Tiroler Tor) a Seckendorff-Gedent-Wegen is van. A parkoló nem nagy és általában forgalmas. Hétköznapokon parkolási díj és 2 órás időkorlátozás van érvényben.

A legkényelmesebb parkolás egy P+R (Park and Ride) parkolóban történik, ahonnan jó tömegközlekedési kapcsolat van.

Az utcai parkolásra a rövid távú parkolási zónák vonatkoznak. A hétköznapi parkolás díjköteles, a parkolás maximális időtartama 2 óra. Hétvégén és ünnepnapokon a parkolás ingyenes és időkorlátozás nélküli. A városközpont egyes utcáiban szombatonként is korlátozások vannak érvényben. Ezek a helyek táblákkal vannak jelölve.

  • Hétfő - péntek (max. 2 óra) 9:00 - 22:00 óra között
  • Hétvégén és ünnepnapokon a bécsi utcai parkolás ingyenes.

A rövid távú parkolási zónákban parkoláshoz parkolókártyát kell használni. Az adott kerület zónájának elejét tábla jelzi, a végét viszont nem, ezért figyelnie kell, hogy melyik kerületben tartózkodik. Az utcai parkolásért fizetni applikációkon keresztül is lehet, ahol regisztrálni kell.

Csoportos túrák

Ha csoportos túra iránt érdeklődik (minimum 10 fő), akkor kötelező előre lefoglalni a túrát a fent említett linken
Ha a kért időpont szabad, e-mailben visszaigazolást kap a foglalásról. Felhívjuk figyelmét, hogy a jegyeket a Schönbrunni Csoportközpontban kell átvenni a belépés előtt 15 perccel.

Fényképezés és felvételkészítés

A kastély kiállítási területein szigorúan tilos filmezni vagy fényképezni.A kereskedelmi célú fényképezéshez és felvételkészítéshez engedély szükséges. Tilos a kiállítási területeken lévő tárgyakat és vitrineket megérinteni vagy kopogtatni.

Állatok

Háziállatok (a szolgálati állatok kivételével) nem léphetnek be a kastélyba és a környező területekre.

Kerékpárok, drónok stb.

A kastély teljes területén tilos a kerékpárok (kivéve a gyermekjátékkerékpárokat/tricikliket), görkorcsolyák, inline görkorcsolyák, gördeszkák, rollerek stb. használata. A Barokk kertben tilos labdával, frizbi koronggal stb. játszani.  A kastély teljes területén tilos a drónok és egyéb távirányítású technológiák használata.

Kerekesszékek

A kerekesszékek a személyi igazolvány felmutatásával ingyenesen kölcsönözhetők a sorompóknál. A kültéri használatra (park) szolgáló kerekesszékek a főkapunál személyi igazolvány vagy személyi igazolvány felmutatásával ingyenesen vehetők igénybe.
Minden kiállítási terület rámpával vagy lifttel megközelíthető.

A fogyatékkal élő látogatói kártyán feltüntetett kísérő személy ingyenesen léphet be.

Audio guide

16 nyelven ingyenes hangos útikalauzok és 21 nyelven - köztük csehül - írásos leírások állnak rendelkezésre. A látogatók audio guide-ot kapnak a sorompók mögött. A látogatás előtt az archívumból online letölthető az audio guide.

Schloß Schönbrunn

Schönbrunner Schloßstraße 47
1130 Bécs
Tel.: +43/1/811 132 39
E-mail: reservierung@schoenbrunn.at
Web: www.schoenbrunn.at