...
...

Szépművészeti Múzeum

A Művészeti és Történeti Múzeum a Természettudományi Múzeum szemközti épületének neoreneszánsz építészeti ikertestvére. Egy belépőjeggyel a Neue Burgot is meglátogathatja az Efezusi Múzeummal és a történelmi hangszerek és fegyverek gyűjteményével.

A bécsi Kunsthistorisches Museum a világ egyik legfontosabb múzeuma. Építését I. Ferenc József császár kezdeményezte, és a szomszédos Naturhistorisches Museum Wiennel együtt a kibővített Hofburg császári palotán belül egyetlen komplexumot alkotott volna. A múzeum értékes gyűjteményeket őriz az ókori Egyiptomtól a 18. század végéig. Belső tere rendkívül dekoratív, márvánnyal burkolt, arannyal, ornamentikával és falfestményekkel díszített.

Kelet és az ókor

A gyűjtemények több részre oszlanak. A keleti művészeti gyűjtemény az ókori Egyiptom és a Közel-Kelet kultúráját hozza közelebb. A múzeum több mint 17 000 tárgyat mutat be, például szarkofágokat, különböző állatok múmiáit, sírköveket, istenszobrokat, korabeli ruhákat, valamint használati tárgyakat.

Az ókori művészeti gyűjtemény az ókori Görögország és Róma kultúráját mutatja be, több mint 2500 kiállítási tárggyal. A legcsodálhatóbbak közé tartoznak az ókori domborművek (Gemma Augustea), a Nagy-Szent-Miklósi aranykincs a népvándorlás korából és a kora középkorból, egy monumentális ciprusi férfiszobor, az amazonok szarkofágja és sok más.

Művészeti Kabinet, Érmék és Képgaléria

A Kunstkammer Wien több mint 2200 kiállítási tárggyal a késő középkortól a barokk korig terjedő műalkotások gyűjteményét mutatja be. A tárgyakat egzotikus anyagokból készítették, amelyeknek gyakran mágikus hatást tulajdonítottak. Drágaköveket, strucctojást, korallt, cápafogat vagy elefántcsontot használtak.  A legritkábbak közé tartoznak az aranyból készült tárgyak (Benvenuto Cellini híres sópincéje), a szobrászat csúcsa (a krumlovi Madonna), bronzszobrok, órák, különböző tudományos műszerek és számos bizarr tárgy.

A Képtár (Gemäldegalerie) a Habsburgok művészeti gyűjteményéből származik, és a maga nemében az egyik legnagyobb. A gyűjtemény alapját velencei, flamand, holland és német mesterek 16. és 17. századi műalkotásai képezik. A legértékesebb kiállítási tárgyak között Bruegel, Vermeer, Rembrandt, Raffaello, Caravaggio, Velázquez és a barokk korszak olasz festőinek művei találhatók.  A múzeumban különböző szezonális kiállításokat is rendeznek.

Az Érmék Kabinetje 3 teremre oszlik, és a jelentős érmegyűjtemény mellett bemutatja az első érmék előtt használt különböző pénzformákat, papírpénzeket, részvényeket, valamint érmeket, rendeket és jelvényeket. A kiállítást Ferdinánd tiroli főherceg portréinak gyűjteménye egészíti ki.

Múzeum Könyvtár

(Museumsbibliothek) tudományos szakkönyvtár, gyűjteményében korabeli nyomtatványok, kéziratok, térképek, valamint történelmi, kultúrtörténeti és művészeti kötetek találhatók.

nyitvatartási idő
Ke. - Va. 10:00 - 18:00
Csütörtök 10:00 - 21:00

A múzeum egész évben nyitva tart. Hétfőnként zárva tart.

árak EUR
Felnőttek 21,00
Kedvezményes jegy* 18,00
Hangos útmutató 6,00
Családi audio guide (2 felnőtt + 3 gyerek) 9,00

Gyermekek és fiatalok 19 éves korukig ingyenesen vehetnek részt a rendezvényen.

*Elengedés jár: nyugdíjasok, diákok (27 éves korig) és fogyatékkal élők számára a megfelelő igazolvány felmutatásával.

A jegyekkel és a kombinált jegyekkel kapcsolatos további információkért kérjük, látogasson el a Művészettörténeti Múzeum hivatalos weboldalára.

Tömegközlekedés

  • Metro: U2, U3 (Volkstheater állomás)
  • Villamos: 1, 2, 46, 49, 49, 71, D
  • Busz: 48A

Érkezés a főpályaudvarról

Szálljon fel a D villamosra a Hauptbahnhof Ost S állomásról, és szálljon le a Burgring megállónál. Innen a múzeum kb. 4 perc sétára van.

Érkezés autóval

Bécsbe autópályabélyeg nélkül is lehet menni. Ilyenkor vigyázni kell, nehogy az autópályára kanyarodjon. Ez minden bizonnyal meghosszabbítja az utat, de egy napos utazáson megspórolhat néhány eurót. Javasoljuk, hogy mindig használja a navigációt. De ne felejtse el kikapcsolni az autópályák használatát.

Parkolás

A bécsi parkolás bonyolult lehet, ezért javasoljuk, hogy használja a közeli P+R parkolók vagy mélygarázsok egyikét, mint például a CONTIPARK Tiefgarage Am MuseumsQuartier vagy a Garage Robert-Stolz-Platz. A rövid távú parkolási övezetek az utcai parkolásra vonatkoznak. A hétköznapi parkolás legfeljebb 2 óra parkolási idővel fizetős. Hétvégén és ünnepnapokon a parkolás ingyenes és időkorlátozás nélküli. A városközpont egyes utcáiban szombatonként is korlátozások vannak érvényben. Ezeket a helyeket táblák jelzik.

  • Hétfő - péntek (max. 2 óra) 9:00 - 22:00 óra között
  • Hétvégén és ünnepnapokon a bécsi utcai parkolás ingyenes.

A rövid távú parkolási zónákban parkoláshoz parkolókártyát kell használni. Az adott kerület zónájának elejét tábla jelzi, a végét viszont nem, ezért figyelnie kell, hogy melyik kerületben tartózkodik. Az utcai parkolásért fizetni applikációkon keresztül is lehet, ahol regisztrálni kell.

Csoportos túrák

Csoportos túrák 10 főig jelenleg csak a ticket@khm.at címen történő megerősített regisztrációval lehetségesek. 

Fényképezés és felvételek

A fényképezés és videofelvételek készítése kizárólag nem kereskedelmi célokra engedélyezett. Vaku és állvány használata tilos. A tárgyak és vitrinek megérintése vagy kopogtatása tilos.

Öltöző

Ingyenes öltöző és öltözőszekrények állnak rendelkezésre. Az esernyőket, sétapálcákat és állványokat (kivéve a mozgássérültek számára), állványokat, nedves ruházatot, nagyméretű táskákat, hátizsákokat és hasonló csomagokat, szelfibotokat, folyadéktartályokat és üres üvegpalackokat a múzeumba való belépés előtt le kell adni.
A múzeum nem vállal felelősséget értéktárgyak, pénzösszegek vagy különösen értékes ruhadarabok elvesztéséért.

Az állatok

Háziállat (a szolgálati állatok kivételével) bejutása a kiállítás területére tilos.

Vezetett túrák

A Művészettörténeti Múzeum művészeti oktatói csapata szeretettel várja, hogy elkísérhesse Önt a múzeumon keresztül! Az útmutató ára 6,00 €.

Hangos útmutató

A hangos útmutatók német, angol, olasz, francia, spanyol, orosz, ukrán és mandarin nyelven állnak rendelkezésre.

Állatok

Háziállatok (a szolgálati állatok kivételével) nem engedélyezettek a kiállítási területeken. 

Tárlatvezetések

A Művészettörténeti Múzeum művészetpedagógiai csapata örömmel várja, hogy kalauzolhassa Önt a múzeumban! A tárlatvezetés ára 6,00 €.

Audio guide

Audio guide-ok német, angol, olasz, francia, francia, spanyol, orosz, orosz, ukrán és mandarin nyelven állnak rendelkezésre.

Akadálymentes hozzáférés

Kerekesszékkel a múzeum oldalbejáratán keresztül (Burgring 5) lehet bejutni. A múzeumban 2 lift található. A múzeumban kerekesszékek ingyenesen állnak rendelkezésre. Ha kerekesszéket szeretne kölcsönözni, kérjük, legalább egy nappal előre foglaljon helyet a guestservice@khm.at címen.

A múzeum kérésre speciális tárlatvezetést kínál fogyatékkal élők számára.

Kunsthistorisches Museum

Maria-Theresien-Platz
1010 Bécs
Tel.: +43/1/525 240
E-mail: info@khm.at
Web: www.khm.at