Gólyák Marchegg-ban

NavigationDiscussion

A fehér gólyák Közép-Európában legnagyobb kolóniájának látványa sok megfigyelőt vonz Marcheggba. Mintegy 50 gólyapár használja az egyre ritkábban előforduló fára rakott fészkeket. A látogatók szinte közvetlen közelről figyelhetik meg őket.

©Pixabay/ Patrizia08

Marchegg városka a Morva folyó osztrák partján, Pozsonytól mindössze 30 perc utazási távolságra található. A Naturreservat Marchauen Természetvédelmi Terület a városfalak mögött kezdődik, ahol a gólyakolónia mellett gémek, héják, sólymok, tengeri sas fészkelnek. A természetvédelmi területre való belépéskor a gondozott útvonalakról és a kijelölt megfigyelési pontokról információs tábla és bemutató anyagok találhatók, részletes térképpel.

Mikor érdemes jönni

A gólyák megfigyelésének ideális ideje a nyári hónapokban van, amikor a kisgólyák már a világon vannak. Az első gólyák márciusban érkeznek Marcheggbe, a fiókák májusban kelnek ki, a nyár folyamán növekednek és megtanulnak repülni. Augusztus végén kezdenek Afrika melegebb országaiba repülni, legkésőbb októberben elrepülnek az utolsó gólyák is.

A gólyák évente visszatérnek az eredeti fészkükhöz, ezek az idő múlásával egyre nagyobbak lesznek, és egyesek súlya elérheti akár az egy tonnát is. Új fészkek csak akkor készülnek, amikor a régieket már nem tartják meg a fák, és a súlyuk alatt letörnek. Egy-egy fán két-három gólya család is él.

A Marchegg kastélyban gólyák laknak

A gólyák a barokk kastélyban is megtalálták az élőhelyüket, fészkeiket a kastély kéményeire és a kastélyparkban építették. A kastélyt Přemysl Otakar cseh király építtette, később a Habsburgok tulajdona lett,  utolsó tulajdonosok a magyar Pálffyak voltak. Jelenleg egy múzeum található benne, az értékes Pálffy archívummal.

A kastély március végétől október végéig 10:00-16:00 óra között, júliusban és augusztusban 17: 00-ig tart nyitva. Belépjegy a felnőtteknek 6,00 €, gyermekeknek 3,00 €.

Érkezés és parkolás

Autó – A Marchegg 30 perc autóútra található Pozsonyból, és közvetlenül a város központjában  lehet parkolni.

Vonat: a Pozsonyi pályaudvarról és a Divényújfalusi megállóból rendszeres vonatjárat    közlekedik, az utazás legfeljebb 20 percet vesz igénybe.

Kerékpár – Divényújfaluból Marcheggbe a Szabadság kerékpáros hídon lehet eljutni, az útvonal 10 km hosszú. Kerékpárral elérhető a természetvédelmi terület (Naturreservat Marchauen) határa, a továbbmenetel már tilos. A kerékpárt le kell állítani vagy tolni kell.

Cím

Storchenhaus (Info-Shop)
Schlosspark, Im Schloss 1
2293 Marchegg
Tel.: +43/0/681 816 446 56
E-mail: marchegger.storchenhaus@gmail.com
Web: www.schloss.marchegg.at

Show on map

Locations mentioned in post

marker

Gólyák Marchegg-ban

A fehér gólyák Közép-Európában legnagyobb kolóniájának látványa sok megfigyelőt vonz Marcheggba. Mintegy 50 gólyapár használja az egyre ritkábban előforduló fára rakott fészkeket. A látogatók szinte közvetlen közelről figyelhetik meg őket.
Show on map Route here