Kastélyok Laxenburgban

PhotogalleryNavigationDiscussion

Laxenburg Európa egyik legimpozánsabb helyszíne, amely gazdag történelemmel és építészeti elemeivel vonzza a látogatók figyelmét. A történelmi központot a barokk plébániatemplom, a város számos nemesi palotája...

© Schloss Laxenburg Betriebsgesellschaft mbH

Laxenburg

Laxenburg Európa egyik legimpozánsabb helyszíne, amely gazdag történelemmel és építészeti elemeivel vonzza a látogatók figyelmét. A történelmi központot a barokk plébániatemplom, a város számos nemesi palotája és a Blauer Hof császári kastély (Kék udvar) alkotja. A tájépítészet gyöngyszeme a szomszédos kastélypark az Altes Schloss kastéllyal (Régi kastély) és a tó közepén található Franzensburg lovagvárral.

A turisták részére azonban csak a várpark és a Franzensburg vár áll a rendelkezésére, a Blauer Hof és az Altes Schloss kastélyok nemzetközi intézmények, konferencia központ és az állami filmarchívum otthona. A Laxenburg-i kirándulásra, a városnéző túrára és a kastélypark területén lévő látnivalók megtekintésére akár egy egész napot is szánhatunk.

Franzensburg szigetvára

A középkori lovagvárak által inspirált romantikus épület a 19. század elején, I. Ferenc császár kezdeményezésére épült. A vár a kastélyparkban, egy tó közepén, egy mesterséges szigeten áll. Soha nem használták lakásként, kezdettől fogva reprezentatív székhelyként készült. Az építkezés során a román, gótikus és reneszánsz épületek értékes részeit használták fel az egész országból.

A „szigetvár“ megtekintése

A vár könnyen megközelíthető, gyalogosan a parkon keresztül, a főbejárattól kb. fél órát vesz igénybe. Az út a komppal lerövidíthető, aminek hívásához a tó partján elhelyezett csengő szolgál. A parkban könnyű tájékozódni, számos helyen jól illusztrált tájékoztató táblák vannak elhelyezve.

A vár megtekintése a négy fő csarnokon és több termen keresztül körülbelül 50 percet vesz igénybe. A gazdagon díszített belső tér számos műemlékkel Franzensburgot, mint az „Ausztriai Kincstár“-at mutatja meg.  Egy másik útvonal a toronyhoz és a vár tetőzetére vezet, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész parkra. A várudvarban található étterem frissítőt, süteményt és helyi specialitásokat kínál.

 Látnivalók a kastélyparkban

A kastélypark naponta, egész évben nyitva van, a látnivalók a Húsvéttól Mindenszentekig terjedő időszakban láthatók. Ekkor különböző kulturális rendezvények zajlanak, csónakokat kölcsönöznek a tó partján, a parkban kisvonat vagy lovas kocsi közlekedik. A gyermekek számára élmény a környék legnagyobb játszótere, számos mászókával, csúszdával és egyéb attrakcióval. A park nyugati részén található egy üdülőközpont, a Waldbad nyilvános fürdővel és helyi étteremmel. Rendelkezésre áll egy nagy úszómedence és egy külön gyermekmedence is.

A parkban való séta számos látnivalót kínál, például a császári emlékmű, lovagi tornák udvara, antik templom, zöld nyaraló, és az egykori jégház.

A parkba kutyával is be szabad menni, de pórázon kell vezetni.

További információk a kastély honlapján találhatók, részben szlovák nyelven.

Nyitvatartási idő

Franzensburg

Vezetést évadban 3.19-től  –2016. 11.1.-ig tartanak, kizárólag vezető kíséretével.

Vár Torony és tető
Egyéni Naponta 11:00, 12:00, 14:00, 15:00 óra Naponta 13:00 a 16:00 óra
Csoportok Naponta 10:00 – 16:00 között, minden egész órában Naponta 10:00 – 16:00 között, minden egész órában

Komp

A komp csak idényben  jár naponta  2016. 3. 19. – 11.1.
Hé – Pé                             10:00 – 18:00.
Szo, Va, ünnep                  10:00 – 19:00.

Csónakkölcsönző

Kedvező időjárás esetén naponta nyitva húsvéttól 2016 .10. 16.-ig.
Hé – Cs                10:00 – 18:00, csónakázás 19:00-ig.
Pé – Va                09:00 –  19:00, csónakázás 20:00-ig.

Strand

Július, augusztus  09:00 – 19:00.
Szeptember      09:00 – 18:00.
Hétvégén, ünnepeken 08:00-tól.

Panorámavonat  Laxenburg-Express

Szezonban  3.19.-től – 2016. 11.1.-ig,  10:00 – 18:00,  40 perces időközönként.

Belépőjegy

Kastélypark

 Felnőttek 2,30 € / kutya 2,10 €.

18 év alatti gyermekek és serdülők ingyenesen, de a 14-18 éves fiataloknak tanulói kártyával kell rendelkezniük.

Tutaj

Felnőttek / 3 éves gyermekek / kutya – 0,60 € / egy irányban.

A 3 év alatti gyermekeknek ingyenes közlekedést kínálnak.

Show on map

Locations mentioned in post

marker

Kastélyok Laxenburgban

Laxenburg Európa egyik legimpozánsabb helyszíne, amely gazdag történelemmel és építészeti elemeivel vonzza a látogatók figyelmét. A történelmi központot a barokk plébániatemplom, a város számos nemesi palotája...
Show on map Route here