Seegrotte – Európa legnagyobb földalatti tava

NavigationDiscussion

Seegrotte avagy a barlangtó egyike a szokatlan történetű attrakcióknak. Kezdetben a bányászokat szolgálta, akik gipszet termeltek ki belőle, később a nácikat, akik az első sugárhajtású repülőgépeket gyártották itt, az 1990-es években pedig a filmes stábot, amely a Három testőr c. filmet forgatta itt. Ma népszerű idegenforgalmi látványosság.

©Panoramio.com/ omaryar

A 19. század közepén itt egy mélyművelésű gipszbánya nyílt meg. A munkálatokat 1912-ben hirtelen befejezték, amikor egy, a kőzetrétegben végrehajtott robbantásnál óriási erővel több mint 20 millió liter felszín alatti víz tört be a bánya járataiba. A hatalmas víztömeg elárasztotta az aknákat és hosszú időre a feledés homályába helyezte a bányát.

A bányáktól a katonai gyáron keresztül a keresett attrakcióig

Az elárasztott bánya belseje a második világháború idején éledt fel ismét, amikor a német Wehrmacht kihasználva a jól védett földalatti teret egy repülőgépgyárat hozott létre benne. Kiszivattyúzták a vizét, a helyiségeit kifűtötték és a víz folyamatos elvezetésével szárazzá tették őket. A világ egyik első sugárhajtású repülőgépének gyártásában több mint 2000 munkás vett részt. A földalatti gyár a háború végén megsemmisült. Helyén hároméves felújítás után létrejött a Seegrottei tavasbarlang, bányászati ​​kiállítással és Európa legnagyobb földalatti tavával.

Bányászati kiállítás

Seegrotte2

A látogatókat az eredeti, 400 m hosszú bejárati tárna vezeti fel a legfelső földalatti emeletre. A felszín alatti rész legmelegebb helyisége 12 ° C, a többié átlagosan eléri a 9 °C-ot. A hőmérséklet az évszakok változásával sem változik. A bányászati kiállítás részét képezik az eredeti bányászati ​​eszközök, lámpák és edények, lóistállók és a sugárhajtású repülőgép modellje, az eredeti, megmaradt részeivel együtt. A bányában egy kis kápolna is megtalálható, melyet Szent Borbála, a bányászok pártfogója tiszteletére szenteltek fel.

A föld alatt, 60 méteres mélységben található az alsó földalatti szint, amely teljes, 6.200 m2 területe vízzel van elárasztva, és egy terjedelmes földalatti tavat alkot. A tavat hét földalatti forrás táplálja, de egy természetes elfolyása sincs. A maximálisan 1,2 m-es állandó vízszint fenntartásához, minden éjszaka 50 000 liter vizet kell innen kiszivattyúzni.

A Három testőrrel a film világába

Seegrotte ténylegesen a hollywoodi film világban is felvillant, amikor az 1990-es években Kiefer Sutherland, Charlie Sheen, Chris O’Donnell és mások főszereplésével itt forgatták a Három testőr c. film jeleneteit. Néhány kellék, mint például Richelieu bíboros arany sárkányhajója vagy d’Artagnan börtöne a mai napig a barlangban maradt.

Nyitvatartási idő

1.4. – 31.10. Naponta 9:00 –től 17:00-ig, az utolsó belépés 16:15 órakor.

1.11. – 31.3. Hétfő – péntek 9:00 – 15:00, az utolsó belépés 14:15 órakor.
Szombat, vasárnap és ünnepek 9:00 – 15:30, az utolsó belépés 14:45 órakor.

A belépésre max. 20 percet kell várakozni, a megtekintése, beleértve a rövid, motorcsónakos hajókázást is, kb. 45 percet vesz igénybe.

Belépő jegyek

Felnőttek: 10,00 €.
Gyerekek (4-14 év): 7,00 €.
Család (2 felnőtt+2 gyerek): 27,00 €.

Csoportok (legalább 20 személy)
Felnőttek: 7,00 €.
Gyerekek (4-15 év): 5,00 €.
Fiatalok (16-18 év): 6,00 €.

A 4 éven aluli gyerekeknek a belépés ingyenes (nem érvényes az óvodákra).

Cím

Seegrotte Hinterbrühl Schaubergwerk GmbH
Grutschgasse 2a
2371 Hinterbrühl
Tel.: +43/0/223 626 364
E-mail: office@seegrotte.at
Web: www.seegrotte.at

Show on map

Locations mentioned in post

marker

Seegrotte

Seegrotte avagy a barlangtó egyike a szokatlan történetű attrakcióknak. Kezdetben a bányászokat szolgálta, akik gipszet termeltek ki belőle, később a nácikat, akik az első sugárhajtású repülőgépeket gyártották itt, az 1990-es években pedig a filmes stábot, amely a Három testőr c. filmet forgatta itt. Ma népszerű idegenforgalmi látványosság.
Show on map Route here