Vállalkozási lehetőségek Ausztriában

Szabadon vállalkozni az EU bármely országában vagy Ausztriában az ingyenes utazás mellett és az EU-n belüli foglalkoztatás lehetőségével kétségtelenül az Európai Unió tagságának legnagyobb előnye.

Ilustračné foto

Szlovák vállalkozók is vállalkozhatnak Ausztriában. Egyszeri, rövid lejáratú szerződések esetén erre egy már létező szlovák vállalatot, pl. kft, vagy vállalkozói engedélyt lehet használni. Ha a vállalkozását Ausztriában egy ilyen társaságon keresztül végzi, akkor be kell tartania az elvégzett tevékenységre vonatkozó valamennyi osztrák jogi normát. Ez a rövid távú munkára is igaz, mint például a szlovákiai termékek ausztriai összeszerelése.

Például, ha egy szlovák vállalat Ausztriában szerel össze szlovákiai ablakokat, be kell tartani minden osztrák előírást és szabványt. Számos szlovák cég Ausztriában érezte már meg azt a tényt, hogy a törvény nem ismerete nem mentség. Az osztrák tisztviselők a vizsgálatok során, főleg az építkezés minden területén nagyon aktívak és alaposak.

Ha Ön jogosulatlanul végez munkát, akkor problémája van

Ha Ausztriában jövedelemhez kapcsolódó tevékenységet végez, akkor egy ellenőrzés esetén fel kell tudni mutatnia, milyen alapon és kinek végzi azt. Az az érv, hogy ez például baráti segítség házépítésnél, biztosan nem lesz elégséges. Felejtse el, hogy ez hogyan működik Szlovákiában, és hogy talál majd néhány kifogást. Az osztrák ellenőrző hatóságok nem kötnek kompromisszumot, és a legkisebb részletre is figyelnek. Ha elkapják, börtönbe valószínűleg nem kerül, de biztosan kap egy feljegyzést, amely hosszabb idő után is csúnyán megbosszulhatja magát.

A „vonzó“ állásajánlatok veszélyesek lehetnek

Ha kap egy érdekes állásajánlatot Ausztriában, óvatosnak kell lennie. Először is fontos tudni, hogy azt vállalkozói engedély alapján vagy munkaszerződés alapján fogja-e elvégezni. A munkaviszonynál fontos tudni, hogy milyen munkáltatóval írja alá a szerződést. Ausztriában a szlovák munkáltatóval kötött szerződés alapján is dolgozhat, de ennek bizonyos jellemzői vannak.

Különösen figyelni kell abban az esetben, amikor a munkáltató sürgeti az azonnali belépést, de egyáltalán nem foglalkozik a munkajoggal. Ez annak a jele lehet, hogy valami átmeneti személyzeti problémát akar megoldani, és arra számít, hogy visszaélhet majd a nyelvtudás és az osztrák jogszabályok ismeretének hiányával.

A szlovák vállalkozói engedély alapján való munkavégzés során tisztában kell lenni azzal, hogy Ausztriában Önre is vonatkozik az osztrák jog, és a törvények vagy a nyelvtudás hiánya nem mentség a törvénysértésre.

Munkavégzés Ausztriában vállalkozói engedély alapján

Szlovákiában a vállalkozói standardhoz tartozik, hogy sokan dolgoznak vállalkozói engedély alapján. Nem nagyon számít, hogy a munkája mellett függenek-e más kollégáktól, idegen gépektől vagy eszközöktől, vagy teljesen önállóan dolgoznak.

Ausztriában ez nem így működik. Elképzelhetetlen, hogy egy osztrák építkezésen önálló vállalkozói engedély alapján dolgozó, kőműves vagy vaskereskedő csapat dolgozzon, akik teljes mértékben függenek az építkezési területen dolgozó más munkatársaktól.

Más eset például a burkolók, akiknek csak anyagra és szerszámra van szükségük, amelyet maguk szereznek be. Az egyszerűsítés kedvéért, bárki dolgozhat vállalkozói engedély alapján, aki írásbeli vagy szóbeli munkaszerződést kötött (írásban vagy szóban), nincs főnöke, aki megmondja neki, mit és hol kell dolgoznia, rendelkezik a szükséges eszközökkel, és maga biztosítja az anyagot.

A kisvállalkozók további példái lehetnek a gondozók, a programozók, a kiskereskedők, a szerelők, a javítók, a futárok saját autóval, stb.