Bécsi állatkert

A pingvinektől az orangutánokon keresztül az óriáspandákig: élje át az UNESCO világörökség részét képező Schönbrunni Állatkert páratlan hangulatát, ahol több mint 700 állatfajjal találkozhat és különböző állatok életterét ismerheti meg az Antarktisztól a trópusokig.

A bécsi Schönbrunni Állatkert a világ legrégebbi állatkertje és egymás után öt alkalommal kapta meg az Európa legjobb állatkertje kitüntetést. Az UNESCO világörökség részeként a schönbrunni nyári császári rezidencia a kultúra és a természet egyedülálló harmóniáját kínálva lelkesíti látogatóit a természet és fajok védelme iránt. Az állatkert különleges báját ma is a birodalmi hangulatnak köszönheti.

700 állatfaj: az antiloptól a zebráig

17 hektárnyi területen a látogatók megcsodálhatják a világ több mint 700 állatfaját, köztük súlyosan veszélyeztetett fajokat is. Zsiráfokat tekinthetnek meg szemmagasságból egy galériáról, kötélről kötélre ugrándozó orangutánokat, az emelvényükön szunyókáló szibériai tigriseket, eukaliptusz leveleket lakomázó koalákat vagy iszapfürdőző afrikai elefántokat. Nagy népszerűségnek örvendenek az izgága szurikáták is, amik játszadozással vagy épp a homokban való ásással töltik az időt.

A látogatók kedvencei: az óriáspandák

Az állatkert legnépszerűbb lakói az óriáspandák. A Schönbrunni Állatkert a világ azon kevés állatkertjei közé tartozik, amelynek a Kínai Népköztársaság egy panda párocskát ajándékozott. A Schönbrunni Állatkert az egyetlen olyan európai állatkert, ahol ezt a kihalás által veszélyeztetett fajt természetes módon tenyésztik. 2007-ben megszületett Fu Long, 2010-ben Fu Hu, majd 2013-ban Fu Bao, 2016-ban pedig Yang Yang pandamama pandaikreknek adott életet, akiket emberi segítség nélkül nevelt fel, emberi tartásban nevelt pandák között ez példa nélküli eset - mely világszenzációt keltett.

„Világ körüli út“ az állatházakban

Ha az időjárás nem kedvez a kinti létesítmények közötti sétának, a számos állatház mind-mind különböző állatok életterébe kalauzolja a látogatót: a többemeletes Esőerdő-ház, a trópusi esőerdők változatos állatvilágának ad otthont. Az Akvárium-Terrárium csillámló halai és elbűvölő hüllői, a történelmi múltú Majomház, melyben a mókusmajomtól kezdve a vörös variig a legkülönbözőbb majomfajok megtalálhatók, a Polárium, ahol víz alatti nézetből láthatók a fókák és a pingvinek, a szomszédos Polardom, ahol meg lehet figyelni a jegesmedvéket merülés közben, vagy a Tiroli udvar, ahol mindent megtudhatunk a régi haszonállat-fajtákról.

Élményekkel teli állatkert

Sok állatfajt etetés közben is megfigyelhetnek a látogatók és ezalatt érdekes dolgokat tudhatnak meg az állatokról. Különösen nagy érdeklődésre tart számot az oroszlánfókák etetése. Az állatkert különböző gasztronómiai egységei széles kínálattal várják a látogatókat, többek között osztrák specialitásokkal. Az érdekes vezetések és a panoráma kisvonattal megtett utazás is egyedülálló élménnyé teszik a Schönbrunni állatkerti látogatást.

Nyitvatartási idő

Hónap Idő
Január 9:00 - 16:30
Február 9:00 - 17:00
Március 9:00 - 17:30
Április-Szeptember 9:00 - 18:30
Október (nyári időszámítás) 9:00 - 17:30
október-december 9:00 - 16:30

Jegyárak

Személy 10+ személy
Felnőtt 26,00 EUR 24,00 EUR
Gyermek és fiatalkorú 15,00 EUR 13,00 EUR
Fogyatékkal élő személy (50%-tól) 15,00 EUR 13,00 EUR
Gyermek 6 éves korig ingyenes ingyenes

kedvezménykód: 2568

Megközelítés autóval

Bécs egész területén az utcai parkolás díjköteles (2,20 €/óra) hétfőtől péntekig 9:00 és 22:00 óra között, és legfeljebb 2 órás időtartamra korlátozott. Parkolójegyet vásárolhat az újságárusnál, vagy kifizetheti a parkolási díjat mobilalkalmazáson keresztül, amelyben azonban regisztrálni kell.

Hétvégén és ünnepnapokon a parkolás ingyenes és időkorlát nélküli.

Nyilvános parkoló is található az állatkert (Tiroler Tor) bejáratánál a Seckendorff-Gedent-Weg-en. A parkoló nem nagy és általában foglalt. Munkanapokon a parkolás itt fizetős és legfeljebb 2 órás parkolási időtartamra korlátozott.

Egyes fizetős parkolókban is parkolhat. 

Legelőnyösebb a P+R (Park and Ride) jelzésű parkoló igénybevétele, jó tömegközlekedési kapcsolatokkal.
Az egész napos parkolás 3,60 euróba kerül. Egy ilyen P+R Hüttelberg parkoló is található az állatkert közelében, csak néhány metrómegállónyi távolságra (U4-es metró).

Ha Bécsben több helyre is szeretne ellátogatni, érdemes fontolóra venni, hogy Bécs külvárosában, Pozsony felől a P+R Erdberg parkolóban parkoljon, és csak tömegközlekedéssel haladjon tovább. Ebben az esetben előnyös egész napos tömegközlekedési jegyet vásárolni 5,80 euróért.

Tömegközlekedés

Az állatkertbe az U4-es metróval, Hietzing állomás, a 10-es, 52-es és 60-as villamossal, illetve az 51A, 56A, 56B, 58A jelzésű autóbuszokkal lehet eljutni.

Biztonsági okokból 14 éven aluli gyermekek csak felnőtt kíséretében látogathatják az állatkertet. Ezek a személyek felelősek a gyerekekért!

Minden állatunk gondosan összeállított, szükségleteinek és viselkedésének megfelelő táplálékot kap. Annak érdekében, hogy állataink egészsége ne kerüljön veszélybe, és hogy az állatok ne szokjanak hozzá az élelemért kolduláshoz, az állatkert egész területén az etetés szigorúan tilos.

A sorompók átlépése és a kifutókba való benyúlás az állatokat és az embereket egyaránt veszélyezteti, ezért szigorúan tilos.

Még az állatoknak is szükségük van pihenésre. Kérjük, ne próbálja meg felkelteni az állatok figyelmét hangos kiabálással, üvegkopogtatással stb. Hangos zene lejátszása vagy zenélés, illetve túlzott zaj keltése nem megengedett.

Magáncélú filmezést és fotózást szívesen fogadunk. Kereskedelmi felvételekhez igazgatói jóváhagyás szükséges. Felhívjuk figyelmét, hogy egyes épületekben tilos a vaku használata.

A kastélypark egész területén, így az állatkertben is tilos a zöldterületekre lépni, illetve arra kutyát vagy egyéb állatot vezetni. Kiképzett vakvezető és segítőkutyák (oltási igazolvánnyal és megjelölt hevederrel) számára a belépés engedélyezett. Az állatkertben tartózkodó segítőkutyáknak a következő védőoltásokkal kell rendelkezniük: veszettség, szopornyica, parvovírus, leptospirózis és fertőző hepatitis (HCC) ellen. Az érvényes oltási igazolványt a pénztárnál kell felmutatni.

Tilos a kerékpározás, görkorcsolyázás, gördeszkázás, rollerezés és hasonlók. Tilos továbbá labdákkal, frizbikkel és hasonlókkal játszani. Ne vigyen magával léggömböt sem.

Segítsen nekünk az állatkert tisztán tartásában. Használja a szemeteskukákat.

Az állatkert személyzetének utasításait feltétlenül be kell tartani.

Az állatkert dolgozói jogosultak a látogatási szabályzatot be nem tartó látogatókat kiutasítani az állatkertből.

A belépőjegyet meg kell őrizni és kérésre bemutatni. Az állatkert elhagyása után érvényét veszti.

Az éves jegy csak fényképes igazolvánnyal együtt érvényes, és azt minden látogatáskor fel kell mutatni. Nem ruházható át, és visszaélés esetén kártérítés nélkül visszavonják. Kérjük, tartsák be az állatkert bejáratnál megjelölt és hirdetményekkel meghirdetett nyitvatartási idejét, mert kicsivel később a kastélypark is bezár.

Schönbrunner Tiergarten
Maxingstraße 13 b
1130 Wien

https://www.zoovienna.at/hu/
dom_mora

A Tenger Háza:

fedezze fel a csodálatos víz alatti világot

dom_mora

Természettudományi múzeum:

hogyan fejlődött a világunk

dom_mora

Autópálya-matricák Ausztriában

útszakaszdíjak 

Rakúsko.sk